Oikeustiede:opetuksen vapaus (perusoikeutena)
opetuksen vapaus (perusoikeutena)
opetuksen vapaus (perusoikeutena) |
Opetuksen vapautta voidaan tarkastella opetuslaitoksen tai sen opettajien ja opiskelijoiden vapautena. Yleisesti opetuksen vapaus perustuu sananvapauteen. Opetuksen vapauden rajoitukset perustuvat opetuksen tarkoituksen toteutumiseen. Opetuksen vapauteen sisältyy niin opettamisen kuin opiskelun vapaus. Vapauden erityisenä muotona ja kansainvälisissä yhteyksissä mainitaan usein akateeminen vapaus.
Perustuslain 16 §:n 3 momentin säännös ylimmän opetuksen vapauden turvaamisesta on luonteeltaan ohjelmallinen ja julistuksenomainen. Ylimmän opetuksen vapauden ilmentymänä yliopistot päättävät itse opetuksestaan. Yliopiston sisällä opetusta sääntelevät yliopistoa koskevat säännökset ja opettaja on lisäksi sidottu vahvistettuun opetusohjelmaan. Muutoin yliopisto ja sen jäsenet ovat laajan opetuksen vapauden piirissä.
Opetuksen vapaus vallitsee myös muissa oppilaitoksissa kuin yliopistoissa, mutta ei perustuslain asettamana. Laajinta muiden oppilaitosten opetuksen ja opiskelun vapaus on ammattikorkeakouluissa, joiden vapaudesta tässä suhteessa säädetään tavallisella lailla. Opetuksen vapaus ilmenee myös muissa oppilaitoksissa, erityisesti menetelmällisenä vapautena. Muutoinkin voidaan opetuksen vapauden ulottuvuuksiksi todeta sisällölliset, menetelmälliset ja organisointia koskevat vapaudet. Opetuksen vapauden katsotaan suppenevan mentäessä koulutusjärjestelmän varhaisempiin vaiheisiin. Niinpä perusopetuksessa on oppiaineet pääosin säädetty lailla ja opetussuunnitelmaa säädellään melko tarkkaan sisällöllisesti. Lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa on enemmän opetuksellista vapautta kuin perusopetuksessa. Aikuiskoulutuksena toteutetussa vapaassa sivistystyössä vallitsee laaja opetuksen vapaus.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:opetuksen vapaus (perusoikeutena). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:opetuksen vapaus (perusoikeutena).)