Oikeustiede:itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena)
itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena)
itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena) |
Kulttuurista vapautta ilmentää perustuslain 16 §:n 2 momentin mukainen jokaisen yhtäläinen mahdollisuus kykyjensä ja erityisten tarpeittensa mukaan kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Itsensä kehittämisen mahdollisuus sisältää sekä kulttuurin harjoittamisen että sen tuloksista nauttimisen. Kun mahdollisuuden luominen asetetaan säännöksessä erityisesti julkisen vallan velvollisuudeksi, ilmenee toteuttamisen tämä osa erityisesti erilaisten yhteiskunnallisten instituutioiden kautta. Julkisen vallan velvollisuudet antavat mahdollisuudelle oikeuden luonnetta.
Keskeisiä itsensä kehittämisen instituutioita ovat esimerkiksi kirjastotoimi, liikunnan mahdollisuuksien luominen, museot, arkistot ja erilainen kansalaistoiminta sekä erilaiset taidelaitokset, kuten teatterit, orkesterit, ooppera ja liikuntalaitokset. Ilmaus varattomuuden sitä estämättä on tässä yhteydessä jossain määrin ohjelmallisempi kuin koulutuksen yhteydessä (ks. mahdollisuus koulutukseen), mutta keskeisten yhteiskunnallisten itsensä fyysisen, henkisen ja sosiaalisen kehittämisen muotojen tulee olla yksilölle aiheutuvilta kustannuksiltaan kohtuullisia.
Mahdollisuuden käyttäminen ei ole sidottu julkisen vallan ylläpitämiin tai muihinkaan instituutioihin, vaan yksilöllä on oikeus hankkia haluamallaan tavalla sivistystä tai muuta tiedollista tai taidollista osaamista kenenkään sitä ennakolta estämättä. Rajoituksina ovat henkilön kyvyt ja motivaation luomat erityiset tarpeet.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:itsensä kehittämisen mahdollisuus (perusoikeutena).)