Oikeustiede:saamelaisten oikeudet
saamelaisten oikeudet
saamelaisten oikeudet |
Saamelaisille on turvattu perustuslaillinen oikeus alkuperäiskansana ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan sekä näitä koskeva itsehallinto, joka toteutuu saamelaisten kotiseutualueella.
Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjoisaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Saamen kielellä tarkoitetaan saamen kielilain (1086/2003) mukaan kaikkia Suomessa puhuttavia saamen kieliä. Saamelaisten kielellisistä oikeuksista säädetään mainitussa kielilaissa sekä eräissä muissa, mm. opetusta ja koulutusta koskevissa laeissa. Saamelaiskäräjistä annetussa laissa (974/1995) säädetään tarkemmin saamelaisten kulttuuri-itsehallinnosta.
Saamelaisten perinteiset elinkeinot, kuten poronhoito, metsästys ja kalastus kuuluvat saamelaisten kulttuuri-itsehallinnon piiriin. Saamelaiskäräjälaissa säädetään myös viranomaisten velvoitteesta neuvotella saamelaiskäräjien kanssa saamelaisten oikeuksien kannalta keskeisistä ja laajakantoisista kysymyksistä, joihin elinkeinot kuuluvat. Saamelaisten oikeuksista poronhoitoon, kalastukseen tai metsästykseen ei ole erikseen säännelty lainsäädännössä. Nämä oikeudet koskevat saamelaisia samalla tavoin kuin muitakin henkilöitä laissa olevien kriteerien mukaisesti.
Useissa ympäristöön ja maankäyttöön liittyvissä laeissa on mainintoja saamelaisten oikeuksista. Saamelaiskulttuurin heikentämiskiellosta säädetään kaivoslaissa (621/2011), ympäristönsuojelulaissa (527/2014) ja vesilaissa (587/2011). Heikentämiskielto kumpuaa myös keskeisistä ihmisoikeusnormistoista, esimerkiksi YK:n kansalaisoikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (KP-sopimus) 27 artiklasta. Sopimusta valvovan YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan mainittu määräys kieltää toimenpiteet, jotka aiheuttavat huomattavaa haittaa alkuperäiskansojen kulttuurille.
Myös lukuisat muut ihmisoikeussopimukset ja YK:n alkuperäiskansoja koskeva julistus turvaavat saamelaisten oikeuksia kieleen ja kulttuuriin sekä siihen kuuluviin perinteisiin elinkeinoihin, Ihmisoikeuksista keskeisimpänä pidetään alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta, joka toteutuu valtioiden sisällä muun muassa erilaisina itsehallintoratkaisuina ja muina keskeisinä osallistumisoikeuksina.Kirjoittajat: Leena Heinämäki ja Matti Niemivuo
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Hallberg&al2011, s. 657-665, Heinämäki&al2017, KokkoK(toim.)2010, NiemivuoM2015, Scheinin&Dahlgren(toim.)2001
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:saamelaisten oikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:saamelaisten oikeudet.)