Oikeustiede:saamelaiskäräjät
saamelaiskäräjät
saamelaiskäräjät |
Saamelaisille alkuperäiskansana turvataan Suomen perustuslaissa saamelaisten kotiseutualueella omaa kieltään ja kulttuuriaan koskeva saamelaisten kulttuuri-itsehallinto sen mukaan kuin siitä tarkemmin säädetään saamelaiskäräjistä annetussa laissa (974/1995). Saamelaiskäräjät on saamelaisten keskuudestaan valitsema kulttuuri-itsehallintoelin, joka hoitaa sille saamelaiskäräjälaissa säädettyjä tehtäviä.
Saamelaiskäräjiin kuuluu 21 jäsentä ja neljä varajäsentä, jotka valitaan neljäksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Käräjillä tulee olla vähintään kolme jäsentä ja yksi varajäsen kustakin saamelaisten kotiseutualueen kunnasta (Enontekiö, Inari, Utsjoki ja Sodankylä).
Saamelaiskäräjien tehtävänä on hoitaa saamelaisten omaa kieltä ja kulttuuria sekä heidän asemaansa alkuperäiskansana koskevat asiat. Se voi tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja tehtäviinsä kuuluvista asioista ja päättää saamelaisten yhteiseen käyttöön osoitettujen varojen jaosta. Saamelaiskäräjät laatii myös vuosittain kertomuksen valtioneuvostolle eduskunnalle annettavaa hallituksen kertomusta varten.
Viranomaisilla on velvollisuus neuvotella saamelaiskäräjien kanssa kaikista laajakantoisista ja merkittävistä toimenpiteistä, jotka voivat välittömästi tai erityisellä tavalla vaikuttaa saamelaisten asemaan alkuperäiskansana ja jotka koskevat saamelaiskäräjälain 9 §:ssä säädettyjä erinäisiä asioita saamelaisten kotiseutualueella. Neuvotteluvelvoitteen täyttymiseksi viranomaisten tulee varata saamelaiskäräjille tilaisuus tulla kuulluksi ja mahdollisuus neuvotella asiasta. Myös eduskunnan valiokunnat kuulevat saamelaiskäräjiä käsiteltäessä erityisesti saamelaisia koskevaa lakiehdotusta tai muuta asiaa.
Saamelaiskäräjät toimii oikeusministeriön hallinnonalalla. Itsehallinnollisen luonteensa vuoksi saamelaiskäräjät ei kuitenkaan ole valtion viranomainen eikä osa valtionhallintoa. Se on itsenäinen julkisoikeudellinen oikeushenkilö, jolla on omat hallintoelimet, kirjanpito ja tilintarkastajat.Kirjoittajat: Leena Heinämäki ja Matti Niemivuo
Lähikäsitteet
- alkuperäiskansa
- saamelainen
- saamelaiskäräjävaalit
- saamelaisten kotiseutualue
- saamelaisten kulttuuri-itsehallinto
Käytetyt lähteet
GuttormJ2018, GuttormJ2019, KokkoK(toim.)2010, s. 20-23
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:saamelaiskäräjät. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:saamelaiskäräjät.)