Oikeustiede:Codex alimentarius

Tieteen termipankista

Codex alimentarius

Codex alimentarius
Määritelmä elintarvikeoikeuden alaan kuuluva kansainvälinen ohjeisto elintarvikealan hyvistä käytänteistä
Selite

Yleisen elintarvikeasetuksen mukaan Euroopan unioni edistää kansainvälisten standardien kehittämistä elintarvikealalle. Unionin ja jäsenvaltioiden tulee edistää kansainvälisten teknisten standardien ja elintarvikelainsäädännön välistä yhdenmukaisuutta. WHO ja FAO perustivat vuonna 1963 komission tehtävänään laatia elintarvikkeita varten standardeja, ohjeita sekä käytäntöjen ohjaamiseen soveltuvia menettelytapoja (Codex alimentarius). Codex´in ensimmäisenä osana olevat Standardit (Codex Standard) koskevat pääasiassa tuotteiden ominaisuuksia.

Toisena ohjauksen kohteena ovat Ravintoaineiden käsittelytavat (Codex Codes of Practice). Ne kattavat ravintoturvallisuuden hallintaa varten tehtävän riskianalyysin (Hazard Analysis and Critical Control Point, HACCP). HACCP:n johtavia periaatteellisia vaatimuksia ovat etenkin: 1) riskianalyysin toimittaminen, 2) kriittisten valvontapisteiden (CCP) määrittäminen ja 3) kriittisten raja-arvojen asettaminen, Codex'in kolmantena osana ovat Ohjeet (Codex Guidelines).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HolloE2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:Codex alimentarius. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Codex alimentarius.)