Oikeustiede:asuinpaikkaperiaate
asuinpaikkaperiaate
asuinpaikkaperiaate |
Asuinpaikka eli "habitual residence" on erityisesti kansainvälisyksityisoikeudellisen perheoikeuden omaksuma liittymäperiaate. Se on kehitetty Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssissa toisen maailman sodan jälkeen, koska sodan jätettyä suuren määrän ihmisiä vaille kotimaata ja kansalaisuutta kävivät perinteiset kansalaisuusperiaate ja kotipaikkaperiaate epäkäytännöllisiksi liittymiksi.
Asuinpaikkaa käytetään pääasiallisena liittymänä useissa Haagin konferenssin yleissopimuksissa ja unionin kansainvälisyksityisoikeudellisissa asetuksissa. Asuinpaikkaliittymä on vienyt tilaa muilta kansainvälisyksityisoikeudellisilta liittymäperiaatteilta erityisesti perheoikeuden alalla. Yksilöllä katsotaan olevan kaikkein vahvimmat siteet nimenomaan asuinpaikkavaltioonsa, minkä vuoksi on perustelua, että asuinpaikkavaltion lakia sovelletaan yksilön oikeussuhteisiin ja asuinpaikkavaltio on toimivaltainen yksilön oikeussuhteisiin liittyvissä asioissa. Tähän ajattelumalliin perustuu siten esimerkiksi se, että lasta koskevassa huoltoriidassa on pääsääntöisesti toimivaltainen lapsen asuinpaikkavaltion tuomioistuin tai se, että perimykseen sovelletaan pääsääntöisesti vainajan asuinpaikkavaltion lakia.
Asuinpaikkaliittymällä ei ole yleistä määritelmää vaan sen on tarkoitus viitata siihen valtioon, jossa yksilöllä on elämänsä keskipiste ja johon yksilöllä on vahvoja kiinnekohtia. Kiinnekohtia ovat esimerkiksi työpaikka, koulupaikka, perheen asuinpaikka ja omaisuuden sijaintipaikka. Asuinpaikkaliittymä viittaa tosiasialliseen asumiseen ja se määritellään yksilöllisesti. Siten esimerkiksi pelkkä väestörekisterimerkintä tai perheen asuinpaikka eivät yksinään muodosta yksilölle asuinpaikkaa tiettyyn valtioon. Ne ovat ainoastaan indisioita siitä, että yksilöllä voi olla asuinpaikka kyseisessä valtiossa.Kirjoittaja: Katja Karjalainen
Lähikäsitteet
- fraude a la loi
- Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi
- kansainvälinen aikuistensuojelu
- kansainvälinen lapsikaappaus
- kansainvälinen lapsioikeus
- kansalaisuusperiaate
- kotipaikkaperiaate
- lainvalintasääntö
- perintöasetus
- Rooma I -asetus
- Rooma II -asetus
- tuomioistuimen yleistoimivalta
Käytetyt lähteet
HelinM2013, s. 55-56, KarjalainenK2016, s. 151-171, PålssonL1974, s. 77-79, ÖrtenhedK2006
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:asuinpaikkaperiaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuinpaikkaperiaate.)