Oikeustiede:kansainvälinen lapsioikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kansainvälinen lapsioikeus

kansainvälinen lapsioikeus
Definition kokonaisuus, joka sisältää rajat ylittävän lapsen huollon ja edunvalvonnan, lapsen elatuksen, vanhemmuuskysymykset, kansainvälisen lapsikaappauksen ja kansainvälisen adoption
Explanation Kansainvälinen lapsioikeus on sisällöllisesti erittäin kattava käsite, koska se sisältää kaikki rajat ylittävät kansainvälisyksityisoikeudelliset lapseen liittyvät oikeudelliset kysymykset. Keskeistä kansainvälisen lapsioikeuden alalla on, että pyrkimyksenä on kysymyksestä riippumatta ennen kaikkea lapsen edun turvaaminen. Lapsen oikeuksien sopimukseen (Convention on Rights of Child, Lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus, SopS 59/1991) perustuva lapsen etu on keskeinen käsite kaikissa yleissopimuksissa ja kansallisissa laeissa, joilla lapsen asema rajat ylittävissä tilanteissa on pyritty turvaamaan. Kansainväliseen lapsioikeuteen kuuluu esimerkiksi kysymys siitä, missä lapsen huoltoa koskeva riita tulee ratkaista. Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin lastensuojelusopimuksen ja Bryssel II a -asetuksen perusteella tällöin ratkaiseva on pääsääntöisesti lapsen asuinpaikka. Asuinpaikkavaltion viranomaisilla katsotaan olevan paras mahdollisuus tehdä lapsen edun mukainen päätös. Vastaavasti tästä syystä lapsi palautetaan lapsikaappaussopimuksen perusteella takaisin asuinpaikkavaltioonsa.
Additional Information
Kirjoittaja: Katja Karjalainen

Related Concepts

Sources

HelinM2013, s. 285-312, s. 313-466, s. 533-600, SilbermanL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:kansainvälinen lapsioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen lapsioikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →