Määritelmä
kansainvälisessä välimiesmenettelyssä merkityksensä saava latinankielinen termi, joka karkeasti käännettynä tarkoittaa välimiesmenettelyn lakia
Selite
Lex arbitrin eli karkeasti käännettynä välimiesmenettelyn lain voidaan ensisijaisesti katsoa tarkoittavan lakia, joka sääntelee välimiesmenettelyn menettelyllistä puolta. Se on ajatuksellisesti pidettävä erillään jutun laista eli lex causaesta, vaikkakin tietyissä tapauksissa lex arbitri ja lex causae voivat olla sama laki. Lex arbitri hahmottui välimiesmenettelyssä vastineeksi tuomioistuinmenettelyn lex forille eli tuomioistuinvaltion laille, ja sen on lähtökohtaisesti katsottu tarkoittavan välimiesmenettelyn sijaintipaikan eli välityspaikan lakia. Teoreettisesti tarkasteltuna lex arbitri voidaan kuitenkin katsoa tosiasiallisen välityspaikan laista erilliseksi laiksi, joten termejä lex arbitri ja lex loci arbitri ei tulisi erittelemättä käyttää synonyymeina.
Lex arbitrin muotoutumisen taustavaikutteina nähdään kansainvälisen yksityisoikeuden
territoriaaliperiaate ja forumvaltion laille annettu etusija-asema vieraan valtion lakiin nähden. Viime vuosikymmeninä välityspaikan lain merkitys kansainvälisessä välimiesmenettelyssä on heikentynyt olennaisesti.
Delokalisaatioteorian kehittyessä kansainvälistä välimiesmenettelyä on pyritty irtaannuttamaan sidoksistaan kansallisiin oikeusjärjestyksiin ja vallitsevana näkemyksenä nykyään onkin, ettei kansainvälinen välimiesmenettely ole lähtökohtaisesti sidoksissa tiettyyn
oikeuspaikkaan ("
arbitration has no forum").
Lex arbitriksi katsottavalla lailla on kuitenkin edelleen merkitystä, kun pohditaan, onko annettu
välitystuomio täytäntöönpanokelpoinen ja/tai voidaanko annettu välitystuomio julistaa mitättömäksi tai kumota. Lisäksi välityspaikan lakia sovelletaan tuomioistuimissa kansainväliseen välimiesmenettelyyn liitännäisiin menettelyihin, kuten valan tai vakuutuksen vastaanottamiseen todistelussa taikka pakkokeinoja koskevien määräysten antamiseen.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Iina Tornberg
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
BrekoulakisS2010, HirschA1979, MannFA1967, ParkW1983, PaulssonJ2013
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:lex arbitri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lex arbitri.)