Oikeustiede:välitystuomio
välitystuomio
välitystuomio |
Kansainvälinen välitystuomio. Eräissä valtioissa, esimerkiksi Ranskassa ja Sveitsissä, erotetaan toisistaan kotimainen välitystuomio ja kansainvälinen välitystuomio. Niissä tapauksissa, joissa kyse on kansainvälisestä välitystuomiosta, sovelletaan osittain eri säännöksiä kuin niissä tapauksissa, joissa välitystuomio on puhtaasti kotimainen.
Rajanvedossa käytetään lähinnä kahta kriteeriä. Joissakin oikeusjärjestyksissä välitystuomiota on pidettävä kansainvälisenä vain silloin, kun asianosaisilla on kotipaikka eri valtioissa. Toisissa oikeusjärjestyksissä välitystuomio on kansainvälinen aina silloin, kun sen voidaan katsoa koskevan kansainvälisen kaupan intressejä. Suomessa sovellettavien säännösten kannalta ei ainakaan periaatteessa ole merkitystä sillä, pidetäänkö Suomessa annettua välitystuomiota luonteeltaan kansainvälisenä vai ei. Suomessa annettuun välitystuomioon sovelletaan siis samoja säännöksiä riippumatta siitä, luonnehditaanko se kotimaiseksi vai kansainväliseksi.
Ulkomainen välitystuomio. Useimmissa valtioissa noudatetaan nykyisin territoriaaliperiaatetta. Tämän periaatteen mukaan välitystuomio on kotimainen aina ja vain silloin, kun se on annettu kyseisessä valtiossa ja ulkomainen aina silloin, kun se on annettu vieraassa valtiossa. Tällä on merkitystä muun muassa arvioitaessa valtion tuomioistuinten toimivaltaa käsitellä välimiesmenettelyä koskevia asioita, esimerkiksi välitystuomion kumoamista tarkoittavaa kannetta. Myös Suomessa välitystuomiota on pidettävä ulkomaisena aina silloin, kun se on annettu vieraassa valtiossa. Näin on asia siinäkin tapauksessa, että menettely on asianosaisten sopimuksen mukaan tapahtunut Suomen lain mukaan. Niinpä Suomen tuomioistuin voi tutkia välitystuomion kumoamista koskevan kanteen vain silloin, kun tuomio on annettu Suomessa.Kirjoittaja: Gustaf Möller
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:välitystuomio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:välitystuomio.)