Oikeustiede:varallaolo

    Tieteen termipankista

    varallaolo

    varallaolo
    Määritelmä työntekijän säännöllisen työajan ulkopuolelle sijoittuva aika, jonka kuluessa työntekijä on sitoutunut olemaan työnantajan tavoitettavissa ja ryhtymään työhön säännöllisen työajan ulkopuolella työnantajan kutsusta lyhyehkön ajanjakson kuluessa
    Selite

    Varallaolo merkitsee työntekijän vapaa-ajan käytön rajoitusta. Varallaolo voi olla joko nk. asuntovarallaoloa tai vapaamuotoista varallaoloa. Varallaoloaikaa ei lueta työajaksi. Se päättyy työntekijän aloittaessa työn, jolloin työaika alkaa. Varallaoloaikana tehty työ on yleensä joko lisä- tai ylityötä. Erillistä suostumusta lisä- tai ylityöhön ei tällöin tarvita. Varallaoloa koskevassa sopimuksessa voidaan sopia muun muassa siitä, millä tavoin työntekijän on oltava työnantajan tavoitettavissa. Eräissä tehtävissä toimivat virkamiehet ja viranhaltijat ovat varallaolovelvollisia suoraan lain nojalla, mikäli varallaolo on työn laadun ja muiden erittäin painavien syiden perusteella välttämätöntä (TAL 5 § 3 mom).

    Varallaolosta voidaan sopia joko työsopimuksessa, erillisellä varallaoloa koskevalla määräaikaisella sopimuksella tai tapauskohtaisesti. Varallaolosopimus on vapaamuotoinen. Varallaolosta sovittaessa on sovittava sekä varallaolosta, että siitä maksettavasta korvauksesta. Varallaolo voidaan korvata joko rahallisena korvauksena, säännöllisenä työaikana annettavana vapaa-aikana tai näiden yhdistelmänä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Marjo Ylhäinen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:varallaolo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:varallaolo.)