Oikeustiede:yleissitova työehtosopimus
yleissitova työehtosopimus
yleissitova työehtosopimus |
Yleissitova työehtosopimus on väline, jolla pyritään turvaamaan työnantajajärjestöön kuulumattomien eli järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteiden vähimmäisehdot. Noudattamisvelvollisuudesta säädetään työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä. Työnantajan on noudatettava työntekijöidensä työsuhteen ehdoissa ja työoloissa vähintään niitä määräyksiä, jotka ovat yleissitovassa työehtosopimuksessa ja jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä.
Yleissitova työehtosopimus on aina joidenkin työehtosopimuksen solmimiseen oikeutettujen tahojen työehtosopimuslain nojalla solmima työehtosopimus. Se voidaan vahvistaa yleissitovaksi, mikäli se täyttää työsopimuslaissa säädetyt edellytykset.
Työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa yleissitovuuden vahvistamislautakunnassa. Yleissitovuus on voimassa yhtä kauan kuin lautakunnan päätös. Lautakunnan on otettava yleissitovuuden vahvistamista koskeva asia käsiteltäväksi sen jälkeen, kun työehtosopimus on toimitettu sosiaali- ja terveysministeriöön siten kuin työehtosopimuslaissa on säädetty. Lautakunnan päätöksestä voi valittaa työtuomioistuimeen, jonka päätös on lopullinen. Vahvistamislautakunnan päätökset julkaistaan Virallisessa lehdessä ja oikeusministeriön ylläpitämässä määräyskokoelmassa. Vahvistamislautakunnan on toimitettava yleissitovat työehtosopimukset yleiseen tietoverkkoon jokaisen saataville (www.finlex.fi).
Yleissitovaksi voidaan vahvistaa valtakunnallinen ja edustava työehtosopimus. Yleissitovana työehtosopimuksena voi tulla sovellettavaksi vain työnantajan toiminta-alaan verrattuna saman alan työehtosopimus (asianomaisen alan vaatimus). Jotta kyseessä olisi valtakunnallisena pidettävä työehtosopimus, on sen solmijoina oltava sellaiset työmarkkinajärjestöt, joiden toimintapiiri käsittää koko maan. Työehtosopimuksen soveltamisala ei saa olla rajoitettu koskemaan tiettyä aluetta tai yritystä. Yleissitovalta työehtosopimukselta edellytetään myös edustavuutta. Työehtosopimuksen piiriin on kuuluttava työehtosopimuslain mukaan noin puolet alan työntekijöistä. Alan työehtosopimuskulttuurista ja järjestäytymisasteesta riippuu siten se, onko alalla lainkaan yleissitovaa työehtosopimusta.
Yleissitovuus on yksipuolista, ja siitä aiheutuu velvoitteita ainoastaan työnantajalle. Työntekijät saavat vastaavasti yleissitovan työehtosopimuksen perusteella oikeuksia. Työnantajan on noudatettava yleissitovuuden perusteella niitä työehtosopimuksen määräyksiä, jotka koskevat työntekijöiden työsuhteen ehtoja ja työoloja yleisemmin. Työsopimuksen ehto, joka on sisällöltään työntekijän kannalta huonompi kuin yleissitovan työehtosopimuksen vastaava ehto, on mitätön. Tällöin on automaattisesti noudatettava vastaavaa yleissitovan työehtosopimuksen määräystä. Yleissitovan työehtosopimuksen tasoa paremmista ehdoista voidaan aina työsopimuksin sopia, mutta ei sen tasoa alittavista ehdoista. On kuitenkin huomattava, että yleissitova työehtosopimus ei aina merkitse parannusta työsuhteen ehtoihin lain tasoon nähden. Työsopimuslain 13 luvun 8 §:n perusteella työnantaja saa noudattaa työehtosopimuksessa olevia poikkeuksia, joilla on heikennetty lain tasoa, mikäli määräykset ovat suoraan sovellettavissa eikä niiden soveltaminen edellytä paikallista, työpaikkakohtaista sopimista.
Lähtökohtaisesti kaikkien työnantajien on noudatettava yleissitovaa työehtosopimusta. Jos työnantaja on kuitenkin sidottu työehtosopimuslain nojalla velvoittavaan työehtosopimukseen, jonka toisena osapuolena on valtakunnallinen työntekijäliitto, työnantajan ei tarvitse noudattaa yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Näissä tapauksissa normaalisitova eli työehtosopimuslain nojalla velvoittava työehtosopimus syrjäyttää yleissitovan työehtosopimuksen.Kirjoittaja: Jaana Paanetoja
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:yleissitova työehtosopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yleissitova työehtosopimus.)