Oikeustiede:osa-aikaistaminen

    Tieteen termipankista

    osa-aikaistaminen

    osa-aikaistaminen
    Määritelmä työnantajan yksipuolisesti toteuttama työsopimuksen työaikaa koskevan ehdon muuttaminen niin, että työsuhteesta noudatettava työaika lyhenee alkuperäisestä
    Selite

    Työnantaja voi lyhentää työntekijän työaikaa työsopimuslain 7 luvun 11 §:n mukaan vain taloudellisen ja tuotannollisen irtisanomisperusteen (kollektiiviperuste) täyttyessä. Muutosta ei voida toteuttaa yksinomaan työnantajan työnjohto-oikeuden perusteella. Kysymys on pysyvästä työaikaa koskevan ehdon muuttamisesta, ja työnantaja voi lyhentää joko vuorokautista tai viikoittaista työaikaa tarpeen mukaan. Jos työnantajalla on vain väliaikainen tarve työntekijän työajan lyhentämiseen, on selvitettävä mahdollisuudet työntekijän lomauttamiseen.

    Osa-aikaistamisen täsmällinen oikeudellinen merkityssisältö poikkeaa sikäli yleiskielestä, että osa-aikaistaminen voi kohdistua paitsi kokoaikaiseen myös ennestään osa-aikatyötä tekevään työntekijään. Osa-aikaistamisen yhteydessä työnantajan on - työnantajan palveluksessa olevasta työntekijämäärästä riippuen - täytettävä joko työsopimuslain 9 luvun 3 §:ssä säädetty selvitysvelvollisuus tai toteutettava yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintamenettely. Osa-aikaistaminen voi tulla voimaan vasta irtisanomisajan kuluttua.

    Osa-aikaistetulla työntekijällä on oikeus lisätyöhön kuten muillakin työnantajan palveluksessa olevilla osa-aikatyöntekijöillä (ks. lisätyön tarjoamisvelvollisuus).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:osa-aikaistaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:osa-aikaistaminen.)