Oikeustiede:tuomarin kyselyoikeus ja -velvollisuus
tuomarin kyselyoikeus ja -velvollisuus
tuomarin kyselyoikeus ja -velvollisuus |
Jos asianosaisen kirjallinen tai suullinen lausuma havaitaan riita-asian valmistelussa joltakin osin epäselväksi tai puutteelliseksi, tuomarin on tehtävä hänelle asian selvittämistä varten tarpeelliset kysymykset (OK 5:21.2). Tuomarin on puututtava kysymysten avulla asiaan esimerkiksi silloin, kun on epäselvää, onko asianosaisen tarkoituksena vedota johonkin mainitsemaansa tosiseikkaan oikeustosiseikkana, todisteena tai ainoastaan jutun taustaseikkana. Jos vastaaja ilmoittaa kiistävänsä kanteen, on tuomarin selvitettävä, onko vastaajan tarkoituksena kiistää kanteessa esitettyjen seikkojen paikkansapitävyys tai kannevaatimuksen juridinen peruste vai haluaako hän kenties vedota johonkin vastatosiseikkaan.
Tuomarilla on kyselyvelvollisuus myös pääkäsittelyssä, jos asianosaisen lausuma on epäselvä tai ristiriitainen (OK 6:2a.2). Tuomioistuin voi myös muutoin kuin kysymysten muodossa eli huomautuksilla tai viittauksilla taikka asianosaisia informoimalla pyrkiä selvittämään asiaa. Tuomari voi käyttää kyselyoikeuttaan myös oikeuskysymysten käsittelyssä.Kirjoittaja: Jyrki Virolainen
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:tuomarin kyselyoikeus ja -velvollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tuomarin kyselyoikeus ja -velvollisuus.)