Kasvitiede:meripihka

    Tieteen termipankista

    meripihka | keltainen ambra

    meripihka
    keltainen ambra (vältettävä)
    (harhaanjohtava termi)
    Määritelmä fossiloitunut havupuun pihka tai lehtipuun mahla
    Selite

    Meripihka ei ole kivettynyttä vaan polymerisoitunutta pihkaa tai mahlaa, joiden muuntuminen sellaiseksi on kestänyt miljoonia vuosia. Se lasketaan kuitenkin amorfiseksi mineraaliksi. Sitä tavataan eri puolilta maapalloa, mutta selvästi eniten Itämeren eteläpuoliskon alueella. Baltian meripihkan tuottajaksi mainitaan yleensä sukupuuttoon kuollut mänty, Pinus succinifera, mikä nimitys oikeastaan käsittää useita muinaisia mäntylajeja.

    Meripihka koostuu hartseista, meripihkahaposta ja eteerisitä öljyistä. Joissakin meripihkan paloissa on sulkeutumina muinaisia pieneliöitä, etenkin hyönteisiä, kasvien tai sienten kappaleita; palojen kirkkaus ja läpinäkyvyys vaihtellee paljon. Meripihkan värikirjo on laaja, vaaleankeltaisesta ja oranssinruskeasta aina mustaan, valkoiseen, siniseen ja vihreään.

    Meripihka on aina ollut haluttu ja arvostettu; jo kivikautiset ihmiset tekivät siitä metsästysonnea tuottavia amuletteja. Siitä tehdään edelleenkin koruja ja koriste-esineitä. Lisäksi meripihkaa on poltettu suitsukkeena ja sillä on uskottu olevan lääkinnällisiä vaikutuksia.

    Erikieliset vastineet

    amberenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BS2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kasvitiede:meripihka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:meripihka.)