Kirjallisuudentutkimus:mimeettinen minä

Tieteen termipankista

mimeettinen minä

mimeettinen minä
Määritelmä runon yksikön ensimmäisen persoonan äänen puhuja
Selite

Mimeettisen minän käsite on kehitelty runon puhetilanteessa ja sen kahdessa eri tasossa esiintyvien kirjallisten roolien analyysiin. Puhetilanteen tasot ilmentävät runominän kahta aspektia, mimeettistä minää ja retorista minää. Mimeettinen minä on runon kielellisen tason puhuja eli runoon eksplisiittisesti koodattu yksikön ensimmäisen persoonan ääni. Mimeettistä minää voi luonnehtia myös runon kokevaksi tai psykologiseksi minäksi. Mimeettisen minän ei voi katsoa vastaavan runon arvomaailmasta ja puheesta. Mimeettinen minä on siis eräänlainen runon arvomaailmasta ja ideologioista vastaavan syvemmän tason puhujan eli retorisen minän marionetti - hahmo, jonka kautta retorinen minä tuo arvonormistonsa julki. Roolirunoissa mimeettisen ja retorisen minän erillisyys on helposti havaittavissa, ja roolirunoihin käsitteitä on sovellettukin. Roolirunon tärkeä lajipiirre on sen rakenteen hierarkkisuus. Roolirunon hierarkkisista tasoista on käytetty myös nimityksiä puhujataso ja retorinen taso.

Mimeettisen minän käsitteen on luotsannut runoudentutkimukseen Johan Hedberg. Suomalaiseen kirjallisuudentutkimukseen käsitteen on tuonut Vesa Haapala, joka hyödyntää sitä väitöskirjassaan Kaipaus ja kielto. Edith Södergranin Dikter-kokoelman poetiikkaa (2005). Katja Seutu on tutkinut ilmiötä roolirunoissa väitöskirjassaan Olla elävän sanat. Roolirunon laji Maila Pylkkösen teoksessa Arvo. Vanhaäiti puhuu runonsa (2009). Seutu hyödyntää siinä myös Dieter Burdorfin teorioita.

Runon puhetilanteen yksikön ensimmäisestä persoonasta on suomalaisen runoudentutkimuksen kentällä monia nimityksiä. Käytettyjä käsitteitä ovat esimerkiksi lyyrinen minä ja yksinkertaisesti puhuja. Mimeettisen minän käsite on käyttökelpoinen ennen kaikkea roolirunojen analyysissa. Jos runon puhetilanteesta ei ole hahmotettavissa selkeästi erilaisia rooleja ja puhujatasoja, on jokin muu käsitteellistys usein mielekkäämpi.

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HaapalaV2005, SeutuK2009

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:mimeettinen minä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:mimeettinen minä.)

Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.