Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti

    Tieteen termipankista

    moraliteetti

    moraliteetti
    Määritelmä 1400-1500-luvulla varsinkin Ranskassa, Englannissa, Italiassa ja Alankomaissa suosittu uskonnollisen draaman muoto, opettavainen allegorinen näytelmä
    Selite

    Moraliteetin juuret olivat miraakkeli- ja mysteerinäytelmissä, saarnakirjallisuudessa, exemplumeissa ja romansseissa. Usein saarnan dramatisointina palvelleessa moraliteetissa esiintyi personoituja hyveitä ja paheita, tauteja ja houkutuksia, jotka taistelivat keskenään ihmisen sielussa. Moraliteetin keskeinen teema oli lähestyvän viimeisen tuomion aikaansaama katumus. Moraliteeteissa kristinuskon pelastusoppi esitettiin yksinkertaistetussa muodossa. Vakavaa sanottavaa saatettiin keventää lyhyillä koomisilla välinäytöksillä.

    Vanhin säilynyt englantilainen moraliteetti on The Castell of Perseverance (n. 1405-20). Tunnetuin on suulliseen traditioon pohjautunut Everyman (painettu n. 1510, Jokamies), josta on olemassa myös varhaisempi ja ehkä alkuperäisempi alankomaalainen versio Elckerlijk. Näytelmän päähenkilö Jokamies on koko ihmiskunnan allegorinen edustaja. Sen muita allegorisia henkilöhahmoja ovat Jumala, Sanansaattaja, Kuolema, Toveruus, Hyveet, Tieto, Kauneus ja Voima. Pahuuden voimina moraliteeteissa esiintyvät mm. henkilöityneet Maailma, Liha, Paholainen ja Seitsemän kuolemansyntiä.

    Moraliteettien taiteellinen taso vaihteli, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan ne saattoivat olla hyvinkin vaikuttavia. Kirjoittajista useimmat ovat jääneet tuntemattomiksi; englantilaisen moraliteetin Magnyfycence (n. 1516) tekijäksi tiedetään satiirisista runoistaan kuulu John Skelton. Myös Elisabetin ajan draamassa on tavattavissa moraliteettien kaikuja, varsinkin Christopher Marlowen näytelmässä The Tragical History of Doctor Faustus (kirj.1588-92, ilm. 1604). Ranskassa moraliteettia ja farssia oli usein hankala erottaa toisistaan ja 1400-luvulla myös englantilaiset moraliteetit sisälsivät burleskeja kohtauksia arkielämästä. 1500-luvulla moraliteetti alkoi kehittyä interludiksi.

    Erikieliset vastineet

    moralidadespanja (español)
    moralitàitalia (italiano)
    moralitaslatina (Latina)
    moralitéranska (français)
    moralitetruotsi (svenska)
    Moralitätsaksa (Deutsch)
    moralitevenäjä (русский)
    moraliteeviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:moraliteetti.)