Esittävät taiteet:mysteerinäytelmä

  Tieteen termipankista

  mysteerinäytelmä

  mysteerinäytelmä
  Selite

  Raamatullisiin aiheisiin, varsinkin luomiskertomukseen, Vapahtajan syntymään, kärsimykseen, ylösnousemukseen ja jälleensyntymiseen perustunut keskiaikainen kirkkonäytelmä, joka kehittyi liturgisista menoista ja passionäytelmistä ja ennakoi miraakkelinäytelmää.

  Varhaisimpiin kansankielisiin mysteereihin kuului ranskalainen Jeu d'Adam eli Mystère d'Adam 1100-luvulla. Myöhemmin mysteerejä yhdisteltiin eräänlaiseksi kosmiseksi sykliksi, jossa tehtiin selkoa ihmiskunnan historiasta aina luomistapahtumasta tuomiopäivään. Tällaisia sarjoja olivat esim. ranskalainen Mistère de Vieil Testament (n. 1450) ja englantilaiset Corpus Christi -näytelmät, joiden esittäminen kokonaisuudessaan kesti useita päiviä. Jälkimmäisiä on säilynyt neljä sykliä. Mysteerinäytelmiä esitettiin 1200-1500-luvulla lähinnä kirkon suurimpina pyhinä, kuten jouluna, pääsiäisenä ja helluntaina. Näytelmät sisälsivät aluksi pantomiimia, myöhemmin laulua ja dialogia. Esityspaikkana oli alkuun kirkko, jolloin näyttelijöinä toimivat papit ja kuoropojat. Sittemmin mysteerinäytelmiä esitettiin myös kirkon edustalla, markkinapaikoilla ja toreilla, yleensä maallikkovoimin. Samalla mukaan tuli realismia ja kansanomaista huumoria. Pappien toimiessa näyttelijöinä teksti oli alkuaan pääasiassa latinankielinen, myöhemmin myös kansankielinenkin. Vuosina 1402-1548 mysteerinäytelmiä esitti Pariisissa itseoikeutettu seura Confrérie de la Passion.
  Lisätiedot Kreikan mysterion=salaoppi, salaisuus

  Erikieliset vastineet

  mystery playenglanti (English)
  mysteriumlatina (Latina)
  mystèreranska (français)
  mysteriespelruotsi (svenska)
  Mysterienspielsaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 20.5.2024: Esittävät taiteet:mysteerinäytelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:mysteerinäytelmä.)