Oikeustiede:omistuksenpidätys
omistuksenpidätys
omistuksenpidätys |
Omistuksenpidätys on keskeisin käytössä olevista omistusvakuuksista. Kauppasopimuksesta johtuvien myyjän saamisten turvaaminen eli vakuustarkoitus on ylivoimaisesti merkittävin vaikutin omistuksenpidätysehdon käyttöön. Omistuksenpidätysehdon sijasta voidaan myös turvautua takaisinottoehtoon vakuustarkoituksessa. Omistuksenpidätystä käytetään hyväksi vakuuskeinona paitsi osamaksukauppalain ja kuluttajansuojalain alaisissa irtaimen reaaliesineen luottokaupoissa, myös näiden lakien soveltamisalan ulkopuolelle jäävissä luottokaupoissa, jotka voivat koskea niin irtaimia esineitä, arvopapereita kuin kiinteistöjä. Kiinteiden esineiden osalta kysymys omistuksenpidätyksestä on säännelty maakaaressa.
Omistuksenpidätystä voidaan käyttää myös hallinnoimiskeinona. Tällöin omistuksen pidättänyt taho pyrkii "omistajan ominaisuudessa" valvomaan riittävällä varmuudella omia intressejään organisoidun yhteenliittymän sisällä toiseen osallistuvaan intressitahoon nähden. Esimerkkinä omistuksenpidätyksen käytöstä ennen muuta hallinnoimiskeinona voidaan mainita ns. perustajaurakointirakentaminen.
Omistuksenpidätys vakuuskeinona on yhteiskunnallisesti ja liiketaloudellisesti merkittävä, koska se tunnetaan ja hyväksytään yleismaailmallisesti kaikkialla toimivaksi rahoitus- ja vakuusjärjestelyksi. Rahoitusyhtiöt hyväksyvät yleisesti rahoitettavaksi osamaksusopimuksia, jotka koskevat kestokulutushyödykkeitä kuten autoja, veneitä, kodinkoneita tms.
Omistuksenpidätysehdon synnyttämää välitilaa voidaan oikeudellisesti kuvata niin, että kummallakaan osapuolella, sen paremmin myyjällä kuin ostajalla ei ole normaalia omistusoikeutta kaupan kohteena olevaan objektiin, vaan ehdon nojalla myyjällä on (i) sivullisia sitova sopimuksen purkuoikeus ja (ii) ostajan konkurssissa esineen sivullisia sitova takaisinotto-oikeus (separaatio-oikeus) ja kaupan kohteen ulosmittauksessa ostajan muusta velasta myyjän oikeus saada jäljellä oleva kauppahintasaatava päältäpäin. Ostajalla välitilan aikana on (i) omistajan hallintaoikeus eli oikeus hallita ja käyttää esinettä omistajan tavoin ja (ii) oikeus maksamalla loppukauppahinnan muodota oikeusasemaansa kohti täyttä omistusoikeutta. Sitä vastoin luottoaikana ostajalla omistuksenpidätyksen johdosta ei ole normaalisti käytettävissään omistajalle muutoin kuuluvaa oikeutta myydä tai pantata esine myyjän suostumuksetta.
Omistuksenpidätysehdon on täytettävä tietyt yleiset perusedellytykset, jotta ehto sitoisi sivullisia, ennen muuta ostajan ulosmittaus- ja konkurssivelkojia. Yleiset edellytykset ovat seuraavat: (1) Omistuksenpidätyksestä on selvä sopimus. (2) Ehdosta on sovittu ennen kuin myyty esine on tullut ostajan hallintaan. (3) Ehdon vakuuskohde on yksilöity objekti. (4) Ehtoa käytetään myyjän kauppahintasaatavan suorittamisen vakuudeksi.
Vaikka omistuksenpidätysehto täyttää yleiset edellytykset, ei myyjä saa toteutetuksi ehtoon perustuvaa kaupan purkuoikeutta, jos ostajalla ehdosta huolimatta on ollut oikeus jo luottoaikana myydä esine kolmannelle tai liittää se toiseen esineeseen taikka kuluttamalla se esimerkiksi valmistamisprosessissa. Näissä tapauksissa lähdetään siitä, ettei omistuksenpidätyksellä ole alun alkaenkaan esineoikeudellista sivullissitovuutta. Vaihtoehtoisen vakuusmuodon käyttö on tällöin tarkoituksenmukaista. Tällaisena voi tulla kysymykseen esimerkiksi myyntikomissio ja konsignaatio.
Organisoidussa osamaksusopimusten rahoituksessa myyjäyritys rahoittajan kanssa tehdyn myynninrahoitussopimuksen mukaisesti siirtää säännöllisesti osamaksusopimukseen perustuvat saatavat ja sopimukseen perustuvat oikeudet ja liitteet rahoittajalle yritykselle myönnetyn luoton vakuudeksi. Syntyy kolmikantasuhde myyjän, ostajan ja rahoittajan välillä.Kirjoittaja: Jarno Tepora
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
TeporaJ1984, TuomistoJ1988, HavansiE1992, s. 519-540, TeporaJ1992b, Tepora&al2009, s. 363-402
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:omistuksenpidätys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:omistuksenpidätys.)