Oikeustiede:rikkomuskanne

    Tieteen termipankista

    rikkomuskanne

    rikkomuskanne
    Määritelmä Euroopan unionin tuomioistuimessa nostettava kanne, jolla pyritään osoittamaan jäsenvaltion rikkoneen jäsenyydestä johtuvia velvoitteitaan
    Selite

    Mikäli jäsenvaltio jättää noudattamatta unionin oikeuteen perustuvia velvoitteitaan, sitä vastaan voidaan nostaa rikkomuskanne. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 258 artikla antaa Euroopan komissiolle kanneoikeuden. SEUT 259 artikla mahdollistaa jäsenvaltioiden nostamat rikkomuskanteet. Käytännössä jäsenvaltiot nostavat rikkomuskanteita verraten harvoin. Ennen kuin komissio nostaa rikkomuskanteen, sen on annettava jäsenvaltion esittää huomautuksensa sekä tämän jälkeen esittää asiasta perusteltu lausunto. Komission perusteltu lausunto sisältää määräajan, jonka kuluessa jäsenvaltion on noudatettava lausuntoa. Usein näin tapahtuu, eikä perusteltu lausunto siksi pääsääntöisesti johda itse rikkomuskanteeseen. Jäsenvaltio voi myös nostaa rikkomuskanteen, mutta sen on ensin saatettava asia komission käsiteltäväksi. Tällöin komissiolla on kuitenkin kolmen kuukauden aikaraja, jolloin sen tulee antaa perusteltu lausunto. Tältä osin prosessi vastaa komission nostamaa rikkomuskannetta. Aikarajan jälkeen jäsenvaltio voi nostaa kanteensa tuomioistuimessa.

    Ratkaistessaan rikkomuskannetta unionin tuomioistuin voi todeta, että jäsenvaltio on jättänyt täyttämättä sille perussopimuksen kuuluvan velvollisuuden. Käytännössä tämä liittyy usein EU-direktiivin kansalliseen toimeenpanoon. Jäsenvaltion on viimeistään tuomioistuimen ratkaisun jälkeen toteutettava ne toimenpiteet, joita vaaditaan tuomion täytäntöön panemiseksi. Jos jäsenvaltio ei tuomioistuimen tuomiosta huolimatta toteuta velvollisuuksiaan, komissio voi hakea SEUT 260 artiklan nojalla uutta tuomiota, jossa määrätään jäsenvaltion maksettavaksi kiinteä hyvitys tai uhkasakko. Jos jäsenvaltio ei ole direktiivissä annetun määräajan sisällä ilmoittanut toimenpiteistä, joilla direktiivi saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä, komissio voi vaatia hyvitystä tai uhkasakkoa jo ensimmäisessä tuomioistuinkäsittelyssä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Samuli Miettinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ArnullA2006, Craig&deBúrca2015, OjanenT2016, RaitioJ2016

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:rikkomuskanne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:rikkomuskanne.)