Oikeustiede:kumoamiskanne

    Tieteen termipankista

    kumoamiskanne
    eurooppaoikeus

    kumoamiskanne
    Määritelmä Euroopan unionin tuomioistuimessa käsiteltävä kanne, jolla pyritään kumoamaan unionin säädös tai päätös
    Selite

    Unionin tuomioistuimella on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 263 artiklassa annettu toimivalta ratkaista kumoamiskanteet, joilla pyydetään ratkaisua unionin oikeuden pätevyydestä. Käytännössä kanne voi koskea mitä tahansa instrumenttia, jonka tarkoituksena on tuottaa oikeusvaikutuksia kolmansiin osapuoliin nähden. Kanne voi perustua toimivallan puuttumiseen, olennaisen menettelymääräyksen rikkomiseen, perussopimusten tai sen soveltamista koskevan oikeussäännön rikkomiseen, tai harkintavallan väärinkäyttöön. Vuosina 2015-2019 tyypillinen yksityinen kumoamiskanne koski sääntelytoimia, esimerkiksi komission kilpailuoikeudellisia päätöksiä, tai toimielinten hakemuksesta tehtäviä päätöksiä kuten asiakirjajulkisuutta. Unionin toimielimet nostavat verraten usein kumoamiskanteita, jotka koskevat unionin säädöksen oikeusperustaa ja lainsäädäntöprosessia.

    Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio voivat esittää kumoamiskanteen sen kohteesta riippumatta. Euroopan tilintarkastustuomioistuin, Euroopan keskuspankki, ja alueiden komitea voivat nostaa kanteita vain omien oikeuksiensa turvaamiseksi. Luonnollisilla henkilöillä ja oikeushenkilöillä on rajoitettu mahdollisuus nostaa kumoamiskanteita. Luonnollinen tai oikeushenkilö voivat nostaa kanteen jos säädös koskee häntä suoraan ja erikseen. Ennen Lissabonin sopimuksen voimaantuloa oli varsin vaikeaa osoittaa, että säädös koski kantajaa erikseen, ellei häntä oltu nimetty säädöksessä. Lissabonin sopimuksen jälkeen kanteen voi myös nostaa, jos sääntelytoimi koskee henkilöä suoraan eikä edellytä täytäntöönpanotoimenpiteitä.

    Kumoamiskanne on esitettävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun säädös on julkaistu tai annettu tiedoksi. Tämä ei kuitenkaan estä aikarajan jälkeenkin sellaista ennakkoratkaisupyyntöä tai muuta kannetta, jossa myös kiistetään unionin säädöksen laillisuus. SEUT 277 mahdollistaa yleisen säädöksen soveltamatta jättämisen samoin perustein myös määräajan päätyttyä.

    Termiä kumoamiskanne käytetään myös kansalliseen oikeuteen liittyvissä yhteyksissä. Lainsäädännössä se esiintyy isyyslaissa (ks. isyyden kumoaminen).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Samuli Miettinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ArnullA2006, Craig&deBúrca2015, OjanenT2016, RaitioJ2016

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:kumoamiskanne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kumoamiskanne.)