Oikeustiede:syrjintä
syrjintä
syrjintä |
Määritelmä
syrjintä perusoikeusliitännäisessä yhteydessä tarkoittaa perustuslain 6 §:ssä säädetyn yhdenvertaisuussäännöksen (yhdenvertaisuuden periaate) vastaista sääntelyä tavallisessa laissa, joka joko on vastoin ensimmäisen momentin säännöstä siitä, että ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä tai spesifimmin toisen momentin sääntelyä, jonka mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella
Selite
Syrjinnällä on perusoikeusyhteydessään yleiskielen merkityssisältöön verrattuna erityinen, sekä lainsäädäntösisältöihin että tuomioistuinratkaisuihin ja hallintoon ulottuva merkityssisältö. Yhdenvertaisuusäännöksistä (PeL 6.1 § ja 6.2 §) voidaan tavallisella lailla poiketa perusoikeuksien yleisten rajoittamisedellytysten vallitessa ja tällöinkin vain hyväksyttävin perustein. Ne tulisi selostaa hallituksen esityksessä. Lopullisesti hyväksyttävyyden arvioi eduskunnan perustuslakivaliokunta lakiehdotuksesta antamassaan lausunnossa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- eduskunnan perustuslakivaliokunta
- Euroopan ihmisoikeussopimus
- Euroopan ihmisoikeustuomioistuin
- hallintokokeilut yhdenvertaisuusyhteydessä
- hyvä hallinto (hallinto-oikeus)
- ihmisoikeudet perusoikeusjärjestelmässä
- perusoikeuksien yleiset rajoittamisedellytykset
- positiivinen erityiskohtelu
- positiivinen syrjintä
- segregaatio
- uskontoperusteinen syrjintä
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:syrjintä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:syrjintä.)