Ehdotan suomennokseksi edustumaa

Hei, kommentoin tuota representaatio-termiä. Minusta tässä monialaisessa termissä tulevat esille termin eri tulkinnat ja niiden ongelmat, kun representaatiosta puhutaan toisaalta psykologisena ilmiönä ja toisaalta konkreettisena fyysisessä todellisuudessa tapahtuvana esityksenä. Esimerkiksi taidefilosofia on aina erottanut toisistaan runon paperilla ja runon vastaanottajan mentaalisena kuvana; ne ovat eri tason asioita. Siksi tuo edustuma ei tunnu minusta hyvältä ratkaisulta, koska se luo mielikuvan jostakin joka tapahtuu ikäänkuin itsestään kokevalle subjektille. Sen sijaan esimerkiksi kirjoitettu runo, maalattu taulu tai näyttämöesitys on representaatio, joka on vaatinut yksilöiden tietoista toimintaa syntyäkseen.

Knuutila& Lehtisen representaation määritelmä on kattavuudessaan onnistunut. Sen sijaan heidän ehdottamansa "mielikuva" tai "kielikuva" termin suomenkielisinä vastineina ovat ongelmallisia. Mielikuva viittaa liiaksi mielen filosofiaan toimiakseen esimerkiksi symbolisten representaatioiden synonyyminä. Kielikuvalla taas on vakiintunut merkitys kirjallisuudentutkimuksessa nimenomaan kohosteisina kielellisinä ilmauksina, jotka poikkeavat sanojen normaalista merkityksestä: metafora, metonymia, hyperbola, jne. Kielikuva viittaa kirjallisuudentutkimuksessa poeettiseen kielen käyttöön, joka on tunnusomaista nimenomaan kaunokirjallisuudelle (mutta esiintyy toki muuallakin).

Tiina Käkelä-Puumala (keskustelu)10. helmikuuta 2015 kello 15.14

Termillä on omat sivunsa myös kielitieteessä ja filosofiassa, ks. Nimitys:representaatio. Kielitieteessä on myös tuo edustuma annettu yhdeksi synonyymiksi. Jos sen pistäisi myös tänne, sille voisi tietysti lisätä erillisen käyttöhuomautuksen.

Kaarina Pitkänen-Heikkilä (keskustelu)10. helmikuuta 2015 kello 17.49

Filosofiassa edustuma on periaatteessa ok sikäli, että ajatus on jonkin edustamisesta jollekin jotakin. Mutta representaatio on kyllä hyvin vakiintunut termi.

Markku Roinila (keskustelu)11. helmikuuta 2015 kello 19.59