Onko tämä termi?

Monilla aloilla termit ovat ensiksi muodoltaan selittäviä sanaliittoja, jopa kolmiosaisia, ja ne lyhentyvät ajan kanssa, jos osoittautuvat hankaliksi. Minusta tämä on aivan toimiva tieteellisenäkin terminä, ja uskoisin, että tämä on nimistöntutkimuksessa ihan tarpeellinen käsite.

Kaarina Pitkänen-Heikkilä (keskustelu)20. toukokuuta 2013 kello 14.00

Tieteenfilosofiassa on varsin hyväksytty Raimo Tuomelan (1971) määritelmä. Tieteellinen termi on T-pitoinen, eli teoriapitoinen. Tieteellinen termi saa merkityksensä taustateoriassaan. Keplerin "aika" ja Einsteinin "aika" nimeävät eri käsitteitä. Tieteelliset termit ovat käytössä tieteessä eri koulukunnissa eri merkityksissä ja tieteellisen käsitteenmuodostuksen aluetta. Sama nimi (esim. aika) voi olla arkikielessä samanaikaisesti myös käytössä ja silloin se usein nimeää eri kielissä erilaisia käsitteitä. Nämä puheyhteisön tietylle muodolle antamat merkitykset eivät ole tieteellisen käsitteenmuodostuksen aluetta vaan ne saa selville vain tutkimalla tuon puheyhteisön kielenkäyttöä.

Reetta.konstenius (keskustelu)28. maaliskuuta 2014 kello 12.04

Juuri näin! Tieteen termit voivat olla arkikielessäkin käytettyjä, mutta siellä niitä ei ole samalla tavalla tarkasti määritelty. Tämä sivu oli alun perin opiskelijan kurssityönä tänne lisäämä, ja meidän nimistön asiantuntija dos. Terhi Ainiala tarkistikin sittemmin sivun oikeellisuuden.

Ylläpito (keskustelu)28. maaliskuuta 2014 kello 12.14