Valtio-oppi:parlamentti

Tieteen termipankista

parlamentti

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
parlamentti
Määritelmä valtion hallintoelin, joka säätää lait, valvoo hallitusta ja koostuu vaaleilla valituista edustajista
Selite

Parlamentti (Suomessa eduskunta) on kansanedustuslaitos, joka koostuu poliittisilla vaaleilla valituista edustajista. Parlamentin keskeisimmät tehtävät ovat kansalaisten edustaminen, lakien säätäminen ja toimeenpanovaltaa käyttävän hallinnon osan eli yleensä hallituksen toiminnan valvominen. Parlamentin jäsenet keskustelevat ja tekevät päätöksiä koko yhteisöä koskevista asioista. Parlamentarismin eli parlamentaarisen hallitustavan periaatteisiin kuuluu, että hallituksen tulee nauttia kansanedustuslaitoksen enemmistön luottamusta. Parlamentilla tulee olla oikeus ilmaista hallitukselle epäluottamus, jonka seurauksena hallituksen on erottava.

Parlamentaarinen demokratia on hallintomuoto, jossa kansalaisten vaaleilla valitsema parlamentti on keskeinen päätöksentekoelin. Järjestelmä korostaa vallan jakautumista ja yhteistyötä lainsäätäjän ja toimeenpanovallan välillä. Yksi järjestelmän väitetyistä vahvuuksista on, että edustajat kykenevät koulutuksensa ja kokemuksensa ansiosta tekemään kansalaisten parhaan edun mukaisia päätöksiä paremmin kuin kansalaiset itse.  

Parlamentti voi olla yksi- tai kaksikamarinen. Kaksikamarisia parlamentteja on yleensä alueellisesti suurissa maissa tai liittovaltioissa. Suomen eduskunta on yksikamarinen. Parlamentin toiminta jakautuu usein täysistuntoihin ja valiokuntatyöhön. Täysistunto on yleensä varattu laajempiin keskusteluihin ja valiokunnat yksityiskohtaisempaan tarkasteluun ja valvontaan.

Parlamenttien valtuudet ja tehtävät voivat vaihdella eri konteksteissa esimerkiksi poliittisen, vaali- ja puoluejärjestelmän mukaan. Poliittinen järjestelmä vaikuttaa parlamentin ja toimeenpanovallan suhteeseen ja vallanjakoon niiden välillä. Erilaiset vaalijärjestelmät ja niihin liittyvät puoluejärjestelmät vaikuttavat parlamentteihin esimerkiksi määrittelemällä parlamentissa olevien puolueiden määrän ja edustuksellisen mandaatin tyypin.
Lisätiedot Kirjoittaja: Venla Reunanen

Erikieliset vastineet

parliamentenglanti (English)
parlamentruotsi (svenska)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HeywoodA2019, Badie&Berg-Schlosser&Morlino2011, Wiberg&Koukkunen2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Valtio-oppi:parlamentti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:parlamentti.)