Taidehistoria:puupiirros

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

puupiirros

puupiirros
Definition


1) grafiikan kohopainomenetelmä, jossa kuva kaiverretaan pituusyiden suuntaisesti sahattuun puulaattaan


2) tällä menetelmällä valmistetusta laatasta otettu vedos
Explanation Puupiirrosta pidetään yhtenä piirrostaiteen vanhimmista menetelmistä. Se oli suosittu Kiinassa Song-dynastian aikana (960-1279), ja Euroopassa sitä on käytetty 1300-luvulta lähtien.

Puulaattaa työstetään veitsien ja talttojen avulla niin, että vedostettaessa värillisiksi tarkoitetut kohdat jäävät koholle. Puulaatta valmistetaan kovasta ja tiivistä mutta silti helposti työstettävästä puulajista kuten kirsikka- tai päärynäpuusta. Jos puun syiden halutaan näkyvän vedoksessa, voidaan käyttää pehmeämpää puulajia. Laatassa koholle jääviin osiin levitetään (kirjapaino)väriä telalla tai siveltimellä. Vedostaminen tehdään käsin tai suurempia määriä vedostettaessa myös koneellisesti.

Puupiirrostekniikasta on erilaisia muunnoksia. Perusmuodossaan kuva piirtyy mustana valkeaa pohjaa vasten. 1500-luvulla suosittua oli tehdä valkopiirroksia eli kuva-aihe oli leikattu laattaan syvennyksinä. Väripuupiirroksissa jokaista käytettyä väriä varten on leikattava oma laattansa, joka kohdistusmerkkien avulla saadaan oikeaan kohtaan vedostamista varten. Etenkin japanilaisessa puupiirrostekniikassa voidaan käyttää jopa kymmeniä laattoja eri värejä varten.

Equivalents

woodcutenglanti
estamperanska
gravure sur boisranska
xylogravureranska
träsnittruotsi
Holzschnittsaksa
гравюра на деревеvenäjä
ксилографияvenäjä

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Taidehistoria:puupiirros. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:puupiirros.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →