Taidehistoria:mezzotinto

    Tieteen termipankista

    mezzotinto

    mezzotinto
    Määritelmä

    1) taidegrafiikan syväpainomenetelmä

    2) mezzotintotekniikalla tehty vedos
    Selite

    Mezzotinton keksi noin vuonna 1640 saksalainen sotilas ja amatööritaiteilija Ludwig von Siegen (1609- noin 1680). Toinen huomattava pioneeri, jota aiemmin pidettiin mezzotinton keksijänä, oli ratsuväenkenraali, amiraali, amatööritaiteilija Pfalzin prinssi Ruprecht, Englannin kuninkaan Kaarle II:n sisarenpoika (englanniksi tunnetaan nimellä Rupert, 1619–1682). Menetelmä levisi nopeasti Alankomaihin ja Englantiin, missä sitä sovellettiin myös värillisenä ja käytettiin erityisesti 1700-luvulla muotokuvien jäljentämiseen. Mezzotintotekniikan käyttö väheni jyrkästi ja käytännössä loppui kopiointimenetelmänä, kun valokuvaus kehittyi 1800-luvun loppupuolella, mutta edelleen sitä käytetään taidegrafiikassa.

    Mezzotintossa metallilaatta (tavallisesti kuparia) karhennetaan rouhinraudalla tasaisen rakeiseksi, jolloin siihen jää vieri viereen pieniä syvennyksiä ja niiden reunoille koholla olevia kierteitä. Vaikutelma muistuttaa hiekkapaperin pintaa. Tällaisen laatan vedostaminen tuottaisi täysmustan lopputuloksen. Kuva tehdään kalvimella, joka poistaa kierteet halutussa määrin. Näin saadaan aikaan sävyeroja. Kierteinen pinta tuottaa syvän mustat sävyt, mutta mitä hiotumpi pinta on, sen vaaleampia sävyjä vedostuksessa syntyy. Huippuvalot saadaan aikaan kiillotusraudalla ja viimeistely kaivertimella, neulalla tai syövyttämällä. Laatta vedostetaan kuparipainopuristimella. Hyvälaatuisten vedosten määrä jää melko pieneksi. Mezzotinton jälki on sävykäs ja samettimainen, eikä siinä erota erillisiä viivoja.
    Lisätiedot ital. mezzo = puoli; tinto = väri

    Erikieliset vastineet

    black mannerenglanti (English)
    black styleenglanti (English)
    mezzotintenglanti (English)
    mezzotint engravingenglanti (English)
    maniera neraitalia (italiano)
    mezzatintaitalia (italiano)
    manière anglaiseranska (français)
    manière noireranska (français)
    mezzotintruotsi (svenska)
    Mezzotintosaksa (Deutsch)
    Schabkunstsaksa (Deutsch)
    меццо-тинтоvenäjä (русский)
    чёрная манераvenäjä (русский)
    шабкунстvenäjä (русский)
    metsotintoviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AAT, Konttinen&Laajoki2000, PieniTietosanakirja3 1927, TheOxfordDictionaryofArt2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Taidehistoria:mezzotinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:mezzotinto.)