Taidehistoria:niello

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

niello

Firenzessä 1400-luvun viimeisellä neljänneksellä valmistettu teos, jonka aiheena on ristiä kantava Kristus. Hopea, niello ja kullattu pronssi, 17,8 x 8,9 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
Andrei Kovalskin (1827–1856) valmistama ryyppypikari, 1854. Hopea, kullattu hopea ja niello, korkeus 6,7 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
Kannellinen pyöreä rasia 1400-luvulta. Alkuperäinen käyttötarkoitus tuntematon. Rasiaa on mahdollisesti käytetty arvokkaiden pienten maustepakkausten kuljettamiseen. Mahdollisesti egyptiläinen. Pronssi, hopea ja niello, korkeus 7,6 cm, halkaisija 11,4 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
niello
Definition


1) metalliesineiden koristelussa käytetty tumma metallimassa


2) koristelumenetelmä, jossa metalliesineen pintaan kaiverrettu kuvio täytetään tummalla metallimassalla
Explanation Niellomassa sisältää hopeaa, lyijyä, kuparia, rikkiä ja booraksia, toisinaan myös sinkkiä. Se lisätään jauheena esineen pinnan kaiverrettuihin kohtiin, jotka halutaan koristella. Jauhe kuumennetaan, jolloin massa sulaa esineeseen kiinni. Lopuksi esine kiillotetaan. Tavallisesti niellokoristelua on käytetty hopea- tai pronssiesineissä. Niellotekniikkaa käytettiin muun muassa muinaisessa Egyptissä, antiikin Roomassa, Persiassa, Intiassa ja Itä-Roomassa eli Bysantissa sekä Euroopassa keskiajalta 1600-luvulle saakka. Renessanssiajan Italiassa niellotekniikka kukoisti etenkin Firenzessä ja Bolognassa. 1700- ja 1800-luvuilla siitä tuli uudelleen hyvin suosittu erityisesti Venäjällä hopeaesineiden kuten lusikoiden, pikarien ja nuuskarasioiden koristelussa.
Additional Information lat. niger = musta > diminutiivi nigellum > ital. niello

Equivalents

nielled silverenglanti
nielloenglanti
nieladoespanja
nielloitalia
argento niellatoitalia
niellageranska(2. merkitys)
nielleranska(1. merkitys)
nielloranska(1. merkitys)
ниеллоvenäjä
черньvenäjä

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2021: Taidehistoria:niello. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:niello.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →