Taidehistoria:juokseva koira

  Tieteen termipankista

  juokseva koira | kierukkanauha | Vitruviuksen kierukka

  juokseva koira
  kierukkanauha
  Vitruviuksen kierukka
  Määritelmä ornamentti, joka koostuu makuulla olevien, toisiin kiinnittyneiden S-kirjainten muotoisista, aaltoja muistuttavista kuvioista
  Selite Aihe on peräisin antiikin ajalta ja sitä on käytetty esimerkiksi rakennusten sisäseinien ja mosaiikkilattioiden koristelussa että esineiden kuten maljakkojen ja muiden astioiden koristeaiheena, samoin kuin kehystämään esittäviä kuva-aiheita. Aihe esiintyy yleisenä myös sekä renessanssin että uusklassistisessa taiteessa. Termillä Vitruviuksen kierukka viitataan antiikin roomalaiseen sotilasteknikkoon ja arkkitehtiin Marcus (Lucius) Vitruvius Pollioon (1. vuosisata eaa.). Hänen kymmenosainen teoksensa De architectura (Arkkitehtuuri) on ainoa säilynyt antiikin aikainen arkkitehtuuria käsittelevä teos ja sisältää muun muassa tietoja antiikin pylväsjärjestelmistä sekä rakennusten seinien ja lattioiden koristelusta.

  Erikieliset vastineet

  Vitruvian scrollenglanti (English)
  Vitruvian waveenglanti (English)
  running-dog patternenglanti (English)
  flots grecsranska (français)
  postesranska (français)
  löpande hundruotsi (svenska)
  Wasserwogenbandsaksa (Deutsch)
  витрувианская волнаvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 6.12.2023: Taidehistoria:juokseva koira. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:juokseva koira.)