Taidehistoria:juokseva koira

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

juokseva koira | kierukkanauha | Vitruviuksen kierukka

juokseva koira
kierukkanauha
Vitruviuksen kierukka
Definition ornamentti, joka koostuu makuulla olevien, toisiin kiinnittyneiden S-kirjainten muotoisista, aaltoja muistuttavista kuvioista
Explanation Aihe on peräisin antiikin ajalta ja sitä on käytetty esimerkiksi rakennusten sisäseinien ja mosaiikkilattioiden koristelussa että esineiden kuten maljakkojen ja muiden astioiden koristeaiheena, samoin kuin kehystämään esittäviä kuva-aiheita. Aihe esiintyy yleisenä myös sekä renessanssin että uusklassistisessa taiteessa. Termillä Vitruviuksen kierukka viitataan antiikin roomalaiseen sotilasteknikkoon ja arkkitehtiin Marcus (Lucius) Vitruvius Pollioon (1. vuosisata eaa.). Hänen kymmenosainen teoksensa De architectura (Arkkitehtuuri) on ainoa säilynyt antiikin aikainen arkkitehtuuria käsittelevä teos ja sisältää muun muassa tietoja antiikin pylväsjärjestelmistä sekä rakennusten seinien ja lattioiden koristelusta.

Equivalents

Vitruvian scrollenglanti
Vitruvian waveenglanti
running-dog patternenglanti
postesranska
flots grecsranska
löpande hundruotsi
Wasserwogenbandsaksa
витрувианская волнаvenäjä

Related Concepts

Sources

CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2022: Taidehistoria:juokseva koira. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:juokseva koira.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →