Taidehistoria:kuningatar Annan tyyli

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Queen Anne -tyyli | kuningatar Annan tyyli

Queen Anne -tyyli
kuningatar Annan tyyli
Definition Englannissa etenkin kuningatar Annan valtakautena (1702–1714) vallinnut rakennus- ja huonekalutyyli, joka omaksuttiin Ranskasta ja säilyi vallitsevana 1760-luvulle saakka
Explanation Tyyli alkoi muotoutua jo kuningatar Annan edeltäjän kuningas Vilhelm III Oranialaisen (1650–1702) aikana ja vaikutti edelleen kuningas Yrjö I:n valtakaudella (1714–1727) ja tämänkin jälkeen uusklassismin kaudelle saakka.

Arkkitehtuurin yleispiirteenä on pidetty järkevää yksinkertaisuutt. Rakentamisessa suosittiin tiiltä ja hakattua kiveä. Julkisivujen muotoilu oli pidättyväistä.
Sosiaalisen teekulttuurin yleistyminen tuotti kysyntää pienille liikuteltaville pöydille ja tuoliryhmille. Lisäksi kirjahyllyt ja kirjoituspöydät olivat yleisiä ja suosittuja. Koska huonekaluissa käytettiin aiemmin yleisen tammen sijaan etenkin pähkinäpuuta, on tyyliä kutsuttu myös ”pähkinäpuun aikakaudeksi”. Lisäksi suosittuja olivat pyökki ja loppuvaiheessa myös mahonki. Huonekalut koristeltiin muun muassa lakkamaalauksin ja marketerioin sekä simpukka- ja akanttiaihein. Suosittu huonekalujen jaloissa käytetty aihe oli pallojalka.

Kuningatar Annan tyyli edustaa varhaisrokokoota, ja se vaikutti voimakkaasti myös suomalaiseen rokokootyyliin. Erityisen suosituiksi kuningatar Annan huonekalutyyli tuli Pohjois-Amerikan brittiläisten siirtokuntien ylempien luokkien keskuudessa.
Additional Information engl. Queen Anne style = kuningatar Annan tyyli

Equivalents

Queen Anne styleenglanti
style Queen Anneranska
Queen Anne-stilruotsi
Queen-Anne-Revival-Stilsaksa
Queen-Anne-Stilsaksa
стиль королевы Анныvenäjä

Sources

Konttinen&Laajoki2000, Encyclopaedia Britannica

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2021: Taidehistoria:kuningatar Annan tyyli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kuningatar Annan tyyli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →