Taidehistoria:kromolitografia

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kromolitografia | värikivipiirros

kromolitografia
värikivipiirros
Definition litografiamenetelmällä vedostettu väripainokuva sekä tämä vedostustekniikka
Explanation Perinteisesti kromolitografiassa painolaattana käytetään kalkkikiveä, mutta voidaan käyttää myös metallilaattaa. Kuten litografia, kromolitografia perustuu rasvan ja veden toisiaan hylkivään ominaisuuteen ja kemialliseen prosessiin. Jokaista väriä varten tarvitaan oma painolaattansa, minkä vuoksi se on tekniikkana kallis varsinkin, jos kuvassa on runsaasti detaljeja ja pyritään laadukkaaseen lopputulokseen. Kromolitografiasta tuli 1800-luvulla kehitetyistä väripainokuvamenetelmistä suosituin. Värivalokuvausta edeltäneenä aikana ja valokuvaustekniikan varhaisaikoina kromolitografia oli erityisen keskeinen esimerkiksi kirjojen värikuvituksen toteuttamisessa, mutta sitä voitiin käyttää monenlaisten painotuotteiden valmistamisessa. Offsetpainon kehittäminen 1930-luvulla syrjäytti kromolitografian yleisenä painomenetelmänä.
Kromolitografia-nimitystä on eri kielissä saatettu käyttää etenkin painotuotteen kauppanimikkeenä, vaikka samaan aikaan käytössä olisikin ollut myös nimitys kotimaisella kielellä.
Additional Information kreikk. khroma = väri, lithos = kivi, grafein = piirtää, kirjoittaa, kaivertaa

Equivalents

chromolithographyenglanti
chromolithographieranska
kromolitografiruotsi
färglitografiruotsi
Chromolithografiesaksa
Farbsteindrucksaksa
Farblithografiesaksa
хромолитографияvenäjä

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Taidehistoria:kromolitografia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kromolitografia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →