Taidehistoria:kaunotaiteet

  Tieteen termipankista

  kaunotaiteet

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  kaunotaiteet
  Määritelmä 1700-luvulla käyttöön otettu erotteleva käsite perinteisten ”korkeampina” nähtyjen taiteenlajien ja käytännönläheisen käsityöläisyyden välille
  Selite

  Kaunotaiteen käsitteellä on pyritty korottamaan muita ylemmäksi ne taiteenlajit, joilla tavoitellaan esteettistä lopputulosta, esimerkiksi kauneutta. Kaunotaiteet on taiteen akatemiaopetukseen kytkeytyvä ja antiikin tradition tulkintaan pohjaava käsite, jota filosofi Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) käytti tehdäkseen eroa taiteen ja taidon välille. Ajatus kytkeytyy saksankielisten die schöne Kunst ja Kunst -termien merkityksiin.

  Kaunotaiteilla on ymmärretty erityisesti kuvataiteesta maalaustaidetta ja kuvanveistoa samoin kuin arkkitehtuuria, mutta myös runoutta ja musiikkia. Kaunotaiteiden ulkopuolelle on näin ollen jätetty esimerkiksi taideteollisuus ja koristetaide, joiden ei ole nähty vaativan niinkään henkisyyttä vaan enemmän kädentaitoja. Eri kielissä termi esiintyy usein taidekoulujen, etenkin taideakatemioiden samoin kuin taidemuseoiden nimissä. Taidehistorian ohella käsitettä käytetään esimerkiksi estetiikassa.

  Erikieliset vastineet

  fine artsenglanti (English)
  le belle artiitalia (italiano)
  les beaux-artsranska (français)
  de sköna konsternaruotsi (svenska)
  schöne Kunstesaksa (Deutsch)
  изящные искусстваvenäjä (русский)

  Käytetyt lähteet

  Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 18.7.2024: Taidehistoria:kaunotaiteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kaunotaiteet.)