Taidehistoria:kaunotaiteet

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kaunotaiteet

kaunotaiteet
Definition 1700-luvulla käyttöön otettu erotteleva käsite perinteisten ”korkeampina” nähtyjen taiteenlajien ja käytännönläheisen käsityöläisyyden välille
Explanation

Kaunotaiteen käsitteellä on pyritty korottamaan muita ylemmäksi ne taiteenlajit, joilla tavoitellaan esteettistä lopputulosta, esimerkiksi kauneutta. Kaunotaiteet on taiteen akatemiaopetukseen kytkeytyvä ja antiikin tradition tulkintaan pohjaava käsite, jota filosofi Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) käytti tehdäkseen eroa taiteen ja taidon välille. Ajatus kytkeytyy saksankielisten die schöne Kunst ja Kunst -termien merkityksiin.

Kaunotaiteilla on ymmärretty erityisesti kuvataiteesta maalaustaidetta ja kuvanveistoa samoin kuin arkkitehtuuria, mutta myös runoutta ja musiikkia. Kaunotaiteiden ulkopuolelle on näin ollen jätetty esimerkiksi taideteollisuus ja koristetaide, joiden ei ole nähty vaativan niinkään henkisyyttä vaan enemmän kädentaitoja. Eri kielissä termi esiintyy usein taidekoulujen, etenkin taideakatemioiden samoin kuin taidemuseoiden nimissä. Taidehistorian ohella käsitettä käytetään esimerkiksi estetiikassa.

Equivalents

fine artsenglanti
le belle artiitalia
les beaux-artsranska
de sköna konsternaruotsi
schöne Kunstesaksa
изящные искусстваvenäjä

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Taidehistoria:kaunotaiteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kaunotaiteet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →