Taidehistoria:groteski

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

groteski

groteski
Definition
1) koristeaihe, jonka muodostaa tyylitelty kiemurteleva köynnöskuvio ja siihen liittyvät mytologiset tai muut ihmis- ja eläinaiheet, eläimet, kukat, hedelmät ja arkkitehtoniset yksityiskohdat
2) myöhemmässä merkityksessä myös epäluonnollinen, liioiteltu, irvokas
3) päätteetön, tasavahva kirjaintyyli
Explanation

Groteski on antiikin Rooman aikainen seinäkoristeaihe, joka tuli arkeologisten tutkimusten myötä tietoisuuteen ja uudelleen käyttöön Italiassa renessanssin aikana. Sanaa grottesco käytettiin tiettävästi alun perin 1400-luvun lopulla luonnehtimaan "luolasta" eli arkeologisissa kaivauksissa Rooman Palatinus-kukkulalta löydetyn, keisari Neron (37-68) rakennuttaman Domus Aurean (valmistunut vuonna 68) mielikuvituksellisia seinämaalausten koristeaiheita.

Seinäkoristeena groteski voidaan toteuttaa maalaamalla, kaivertamalla tai muotoilemalla stukkosta. Myös barokin ja uusklassismin aikana groteskiaiheet olivat suosittuja.
Additional Information ital. grottesco = luolasta; grotta = luola; grotto = pienikokoinen luola, myös keinotekoinen luola; [pittura] grottesco = luolamaalaus; ransk. grotesque = groteski

Equivalents

grotesqueenglanti
grottescoitalia
grotesqueranska
groteskranska
Groteskesaksa
гротескvenäjä

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.6.2021: Taidehistoria:groteski. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:groteski.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →