Taidehistoria:arabeski

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

arabeski

Hans Holbein nuoremman (noin 1497–1543) suunnitelma riipuksen kääntöpuolesta, jossa on arabeskiaihe. Noin 1532–1543, mustepiirros paperille, halkaisija 43 mm. The British Museum, no SL,5308.127. CC BY-NC-SA 4.0.
Kiveen kaiverrettu arabeskiaihe maurilaisesta Medina Azaharasta (912–961, Córdoba, Espanja). Kuva: Roberto Venturini 2008. CC BY 2.0
arabeski
Definition
1) geometrisoitu koristekuvio, joka sisältää kiemuraisia kasvimuotoja kuten akanthus-, palmetti- ja köynnösaiheita mutta ei ihmishahmoja
2) renessanssiajan koristekuvio, joka yhdistelee kaartuvia viivoja, kukkia, hedelmiä ja myös figuureja.
Explanation Arabeski perustuu myöhäisantiikin esikuviin. Akantti-, palmetti- ja köynnösaiheita esiintyi etenkin Vähässä Aasiassa. 900-luvulla maurit tyylittelivät ja abstrahoivat arabeskia ja siitä tuli islamilaisen taiteen keskeinen ornamentti. 1500-luvun länsieurooppalaisessa taiteessa arabeskiaiheet ammensivat vanhoista myöhäisantiikin esikuvista. Arkkitehtuurin ja maalaustaiteen lisäksi arabeskia on käytetty koristeaiheena myös esimerkiksi kirjansidoksissa ja julkaisuissa.
Additional Information ital. arabesco = arabeski; ransk. arabesque = arabialainen [koristelu]

Equivalents

arabesqueenglanti
arabescoespanja
arabescoitalia
arabesknorja
arabesqueranska
arabeskruotsi
arabesktanska
арабескаvenäjä
arabeskviro

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.7.2020: Taidehistoria:arabeski. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:arabeski.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →