Taidehistoria:arabeski

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

arabeski

Hans Holbein nuoremman (noin 1497–1543) suunnitelma riipuksen kääntöpuolesta, jossa on arabeskiaihe. Noin 1532–1543, mustepiirros paperille, halkaisija 43 mm. The British Museum, no SL,5308.127. CC BY-NC-SA 4.0.
Kiveen kaiverrettu arabeskiaihe maurilaisesta Medina Azaharasta (912–961, Córdoba, Espanja). Kuva: Roberto Venturini 2008. CC BY 2.0
arabeski
Definition


1) geometrisoitu koristekuvio, joka sisältää kiemuraisia kasvimuotoja kuten akanthus-, palmetti- ja köynnösaiheita mutta ei ihmishahmoja


2) renessanssiajan koristekuvio, joka yhdistelee kaartuvia viivoja, kukkia, hedelmiä ja myös figuureja.
Explanation Arabeski perustuu myöhäisantiikin esikuviin. Akantti-, palmetti- ja köynnösaiheita esiintyi etenkin Vähässä Aasiassa. 900-luvulla maurit tyylittelivät ja abstrahoivat arabeskia ja siitä tuli islamilaisen taiteen keskeinen ornamentti. 1500-luvun länsieurooppalaisessa taiteessa arabeskiaiheet ammensivat vanhoista myöhäisantiikin esikuvista. Arkkitehtuurin ja maalaustaiteen lisäksi arabeskia on käytetty koristeaiheena myös esimerkiksi kirjansidoksissa ja julkaisuissa.
Additional Information ital. arabesco = arabeski; ransk. arabesque = arabialainen [koristelu]

Equivalents

arabesqueenglanti
arabescoespanja
arabescoitalia
arabesknorja
arabesqueranska
arabeskruotsi
arabesktanska
арабескаvenäjä
arabeskviro

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Taidehistoria:arabeski. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:arabeski.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →