Taidehistoria:enkaustiikka

    Tieteen termipankista

    enkaustiikka | vahamaalaus

    Naisen muotokuva. Hawara, Egypti, 55–70 jaa. Enkaustiikka lehmuspaneelille, 35,8 x 20,2 cm. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
    enkaustiikka
    vahamaalaus
    Määritelmä maalausmenetelmä, jossa väripigmentin sideaineena on vaha
    Selite

    Enkaustiikkatekniikka kehitettiin muinaisessa Egyptissä ja se oli yleinen maalausmenetelmä antiikin aikana ja varhaiskeskiajalla. Yksinkertaisimmillaan väriaine sekoitetaan sulaan mehiläisvahaan. Seoksessa voidaan käyttää lisäksi muitakin aineita kuten pellavaöljyä. Väriaineena voidaan käyttää jauhemaista väripigmenttiä, mutta etenkin uudenlaisten väriaineiden keksimisen jälkeen enkaustiikassa on käytetty myös esimerkiksi öljyvärejä. Maalauspohjina on käytetty puupaneelia, kangasta, marmoria ja norsunluuta.
    Maalauspohjalle juoksevana siveltyä vahaväriä voidaan työstää siveltimillä ja metallityökaluilla ennen vahan jähmettymistä, tai kuumennettuja metallityökaluja voidaan käyttää kovettuneen vahan työstämiseen. Nykyisin voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisia kuumennuslamppuja ja -pistooleja. Enkaustiikka-termin takana oleva, polttamiseen viittaava kreikankielinen sana on kuitenkin siinä mielessä harhaanjohtava, että kuumentaminen ei ole täysin välttämätön työvaihe. Vaha saadaan juoksevaan muotoon muutenkin kuin kuumentamalla, ja toisaalta vahamaalausta voidaan käsitellä myös kylmillä työkaluilla. Tästä syystä enkaustiikalla tarkoitetaan erilaisin tekniikoin toteutettuja maalauksia, joissa vahaa käytetään värin sideaineena.

    Keskeisiä antiikin ja varhaiskristillisen ajan vahamaalauksia ovat esimerkiksi Faijumin muumiomuotokuvat (Rooman ajan Egypti, noin 100-luvulta eaa. noin 100-luvun loppuun jaa. ) British Museumin ja useiden muiden museoiden kokoelmissa, sekä Siinain Pyhän Katariinan luostarissa säilyneet enkaustiikkaikonit (500-luku).
    Lisätiedot kreik. enkaiein = polttaa sisään > enkaustikos, enkaustike = sisään poltettu; lat. encausticus

    Erikieliset vastineet

    encaustic paintingenglanti (English)
    εγκαυστικήkreikka (ελληνικά)
    enkaustikruotsi (svenska)
    Enkaustiksaksa (Deutsch)
    enkaustiktanska (dansk)
    энкаустикаvenäjä (русский)
    enkaustikaviro (eesti)
    vahamaalviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Taidehistoria:enkaustiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:enkaustiikka.)