Taidehistoria:enkaustiikka

  From Tieteen termipankki

  enkaustiikka | vahamaalaus

  Naisen muotokuva. Hawara, Egypti, 55–70 jaa. Enkaustiikka lehmuspaneelille, 35,8 x 20,2 cm. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
  enkaustiikka
  vahamaalaus
  Definition maalausmenetelmä, jossa väripigmentin sideaineena on vaha
  Explanation

  Enkaustiikkatekniikka kehitettiin muinaisessa Egyptissä ja se oli yleinen maalausmenetelmä antiikin aikana ja varhaiskeskiajalla. Yksinkertaisimmillaan väriaine sekoitetaan sulaan mehiläisvahaan. Seoksessa voidaan käyttää lisäksi muitakin aineita kuten pellavaöljyä. Väriaineena voidaan käyttää jauhemaista väripigmenttiä, mutta etenkin uudenlaisten väriaineiden keksimisen jälkeen enkaustiikassa on käytetty myös esimerkiksi öljyvärejä. Maalauspohjina on käytetty puupaneelia, kangasta, marmoria ja norsunluuta.
  Maalauspohjalle juoksevana siveltyä vahaväriä voidaan työstää siveltimillä ja metallityökaluilla ennen vahan jähmettymistä, tai kuumennettuja metallityökaluja voidaan käyttää kovettuneen vahan työstämiseen. Nykyisin voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisia kuumennuslamppuja ja -pistooleja. Enkaustiikka-termin takana oleva, polttamiseen viittaava kreikankielinen sana on kuitenkin siinä mielessä harhaanjohtava, että kuumentaminen ei ole täysin välttämätön työvaihe. Vaha saadaan juoksevaan muotoon muutenkin kuin kuumentamalla, ja toisaalta vahamaalausta voidaan käsitellä myös kylmillä työkaluilla. Tästä syystä enkaustiikalla tarkoitetaan erilaisin tekniikoin toteutettuja maalauksia, joissa vahaa käytetään värin sideaineena.

  Keskeisiä antiikin ja varhaiskristillisen ajan vahamaalauksia ovat esimerkiksi Faijumin muumiomuotokuvat (Rooman ajan Egypti, noin 100-luvulta eaa. noin 100-luvun loppuun jaa. ) British Museumin ja useiden muiden museoiden kokoelmissa, sekä Siinain Pyhän Katariinan luostarissa säilyneet enkaustiikkaikonit (500-luku).
  Additional Information kreik. enkaiein = polttaa sisään > enkaustikos, enkaustike = sisään poltettu; lat. encausticus

  Equivalents

  encaustic paintingenglanti (English)
  εγκαυστικήkreikka (ελληνικά)
  enkaustikruotsi (svenska)
  Enkaustiksaksa (Deutsch)
  enkaustiktanska (dansk)
  энкаустикаvenäjä (русский)
  enkaustikaviro (eesti)
  vahamaalviro (eesti)

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Taidehistoria:enkaustiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:enkaustiikka.)