Taidehistoria:enkaustiikka

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

enkaustiikka | vahamaalaus

Naisen muotokuva. Hawara, Egypti, 55–70 jaa. Enkaustiikka lehmuspaneelille, 35,8 x 20,2 cm. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
enkaustiikka
vahamaalaus
Definition maalausmenetelmä, jossa väripigmentin sideaineena on vaha
Explanation Enkaustiikkatekniikka kehitettiin muinaisessa Egyptissä ja se oli yleinen maalausmenetelmä antiikin aikana ja varhaiskeskiajalla. Yksinkertaisimmillaan väriaine sekoitetaan sulaan mehiläisvahaan. Seoksessa voidaan käyttää lisäksi muitakin aineita kuten pellavaöljyä. Väriaineena voidaan käyttää jauhemaista väripigmenttiä, mutta etenkin uudenlaisten väriaineiden keksimisen jälkeen enkaustiikassa on käytetty myös esimerkiksi öljyvärejä. Maalauspohjina on käytetty puupaneelia, kangasta, marmoria ja norsunluuta.

Maalauspohjalle juoksevana siveltyä vahaväriä voidaan työstää siveltimillä ja metallityökaluilla ennen vahan jähmettymistä, tai kuumennettuja metallityökaluja voidaan käyttää kovettuneen vahan työstämiseen. Nykyisin voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisia kuumennuslamppuja ja -pistooleja. Enkaustiikka-termin takana oleva, polttamiseen viittaava kreikankielinen sana on kuitenkin siinä mielessä harhaanjohtava, että kuumentaminen ei ole täysin välttämätön työvaihe. Vaha saadaan juoksevaan muotoon muutenkin kuin kuumentamalla, ja toisaalta vahamaalausta voidaan käsitellä myös kylmillä työkaluilla. Tästä syystä enkaustiikalla tarkoitetaan erilaisin tekniikoin toteutettuja maalauksia, joissa vahaa käytetään värin sideaineena.

Keskeisiä antiikin ja varhaiskristillisen ajan vahamaalauksia ovat esimerkiksi Faijumin muumiomuotokuvat (Rooman ajan Egypti, noin 100-luvulta eaa. noin 100-luvun loppuun jaa. ) British Museumin ja useiden muiden museoiden kokoelmissa, sekä Siinain Pyhän Katariinan luostarissa säilyneet enkaustiikkaikonit (500-luku).
Additional Information kreik. enkaiein = polttaa sisään > enkaustikos, enkaustike = sisään poltettu; lat. encausticus

Equivalents

encaustic paintingenglanti
εγκαυστικήkreikka
enkaustikruotsi
Enkaustiksaksa
enkaustiktanska
энкаустикаvenäjä
vahamaalviro
enkaustikaviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2020: Taidehistoria:enkaustiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:enkaustiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →