Taidehistoria:cire perdue

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

cire perdue | vahavalu

cire perdue
vahavalu
Definition taidevalamisessa käytetty vahavalumenetelmä
Explanation Cire perdue -menetelmä on hiekkavalun ohella kuvanveistossa pronssivalun perusmenetelmä. Vahasta tehty malli päällystetään esimerkiksi savesta ja tiilijauhosta tehdyllä vaipalla, jonka kuivuttua vaha sulatetaan pois ja sula pronssi kaadetaan onteloon. Kun metalli on jähmettynyt, muotti poistetaan särkemällä. Mikäli teoksesta halutaan useampia valoksia, on jokaista valua varten tehtävä uusi vahamalli.

Suurempia, sisältä ontoksi haluttuja kappaleita valettaessa käytetään tulenkestävää sydäntä, joka päällystetään aiotun pronssikuoren vahvuisella vahakerroksella, joka muovaillaan. Malli päällystetään savivaipalla, ja sydän tuetaan vaipan läpi pistetyillä puikoilla. Muotin kuivuttua vaha sulatetaan pois ja pronssi kaadetaan muotin ja sydämen väliin jäävään tilaan.

Vahavalutekniikka omaksuttiin todennäköisesti 500-luvulla eaa. Kreikassa, ja sen keksijöinä pidetään samoslaisia kuvanveistäjä Theodorosta ja arkkitehti-kuvanveistäjä Rhoikosta.
Additional Information ransk. cire perdue = menetetty vaha

Equivalents

cire perdueenglanti
lost-wax castingenglanti
τεχνική του χαμένου κεριούkreikka
cire perdueranska
cire perdueruotsi
Wachsausschmelzverfahrensaksa
литьё по выплавляемым моделямvenäjä

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.11.2020: Taidehistoria:cire perdue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:cire perdue.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →