Taidehistoria:cire perdue

Tieteen termipankista

cire perdue | vahavalu

cire perdue
vahavalu
Määritelmä taidevalamisessa käytetty vahavalumenetelmä
Selite

Cire perdue -menetelmä on hiekkavalun ohella kuvanveistossa pronssivalun perusmenetelmä. Vahasta tehty malli päällystetään esimerkiksi savesta ja tiilijauhosta tehdyllä vaipalla, jonka kuivuttua vaha sulatetaan pois ja sula pronssi kaadetaan onteloon. Kun metalli on jähmettynyt, muotti poistetaan särkemällä. Mikäli teoksesta halutaan useampia valoksia, on jokaista valua varten tehtävä uusi vahamalli.
Suurempia, sisältä ontoksi haluttuja kappaleita valettaessa käytetään tulenkestävää sydäntä, joka päällystetään aiotun pronssikuoren vahvuisella vahakerroksella, joka muovaillaan. Malli päällystetään savivaipalla, ja sydän tuetaan vaipan läpi pistetyillä puikoilla. Muotin kuivuttua vaha sulatetaan pois ja pronssi kaadetaan muotin ja sydämen väliin jäävään tilaan.

Vahavalutekniikka omaksuttiin todennäköisesti 500-luvulla eaa. Kreikassa, ja sen keksijöinä pidetään samoslaisia kuvanveistäjä Theodorosta ja arkkitehti-kuvanveistäjä Rhoikosta.
Lisätiedot ransk. cire perdue = menetetty vaha

Erikieliset vastineet

cire perdueenglanti (English)
lost-wax castingenglanti (English)
τεχνική του χαμένου κεριούkreikka (ελληνικά)
cire perdueranska (français)
cire perdueruotsi (svenska)
Wachsausschmelzverfahrensaksa (Deutsch)
литьё по выплавляемым моделямvenäjä (русский)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.1.2025: Taidehistoria:cire perdue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:cire perdue.)