Taidehistoria:chiaroscuro

  Tieteen termipankista

  chiaroscuro

  Barokkitaiteessa etenkin kynttilänvalo- ja yökuvaukset tarjosivat tilaisuuden esitellä taidokasta chiaroscuro-tekniikkaa. Gerard van Honthorst (1592–1656): Puhemies (De koppelaarster). Öljymaalaus pähkinäpuulle, 71 x 104 cm. Centraal Museum, Utrecht, Alankomaat.
  chiaroscuro
  Määritelmä valon ja varjon kontrastien luoma vaikutelma maalaustaiteessa ja erityisesti öljyvärimaalauksessa
  Selite

  Chiaroscurossa värien valööri siirtyy asteittain valosta varjoon. Huippuvalojen ja syvimpien varjojen kontrasti on dramaattinen. Chiroscuron avulla voidaan luoda vahva plastinen, kolmiulotteinen vaikutelma.
  Etenkin yöllisten valaistujen aiheiden kuvauksessa on käytetty chiroscurotekniikkaa. Tekniikasta tuli suosittu renessanssin aikana ja erityisesti 1600-luvulla. Esimerkiksi Leonardo da Vinci (1452-1519), Caravaggio (1571-1610) ja Rembrandt (1606-1669) käyttivät chiaroscuroa ja kehittivät tekniikkaa edelleen. Öljyvärimaalausten lisäksi chiroscuroa käytettiin myös 1500-luvun italialaisissa ja saksalaisissa väripuupiirroksissa. Chiaroscuro-termiä käytti ensimmäisen kerran italialainen taidehistorioitsija Filippo Baldinucci (1625-1696) teoksessaan Vocabolario del Toscano (1681), mutta hän käytti termiä toisenlaisessa yhteydessä kuin mihin se on sittemmin vakiintunut, tarkastellessaan yksiväristen grisaille-maalausten valon ja varjon käyttöä.

  Suomeksi voidaan puhua valohämymaalauksesta, jolla voidaan kuitenkin viitata useaan eri termiin: chiaroscuron ohella sfumatoon ja tenebrismiin.
  Lisätiedot ital. chiaro = kirkas; oscuro = pimeä

  Erikieliset vastineet

  chiaroscuroenglanti (English)
  claroscuroespanja (español)
  clair-obscurranska (français)
  klärobskyrruotsi (svenska)
  ljusdunkel-måleriruotsi (svenska)
  ljusdunkelmåleriruotsi (svenska)
  контрастное сопоставлениеvenäjä (русский)
  светотеньvenäjä (русский)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, TolvanenJ1967

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 6.12.2023: Taidehistoria:chiaroscuro. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:chiaroscuro.)