Taidehistoria:chiaroscuro

Tieteen termipankista

chiaroscuro

Barokkitaiteessa etenkin kynttilänvalo- ja yökuvaukset tarjosivat tilaisuuden esitellä taidokasta chiaroscuro-tekniikkaa. Gerard van Honthorst (1592–1656): Puhemies (De koppelaarster). Öljymaalaus pähkinäpuulle, 71 x 104 cm. Centraal Museum, Utrecht, Alankomaat.
chiaroscuro
Määritelmä valon ja varjon kontrastien luoma vaikutelma maalaustaiteessa ja erityisesti öljyvärimaalauksessa
Selite

Chiaroscurossa värien valööri siirtyy asteittain valosta varjoon. Huippuvalojen ja syvimpien varjojen kontrasti on dramaattinen. Chiroscuron avulla voidaan luoda vahva plastinen, kolmiulotteinen vaikutelma.
Etenkin yöllisten valaistujen aiheiden kuvauksessa on käytetty chiroscurotekniikkaa. Tekniikasta tuli suosittu renessanssin aikana ja erityisesti 1600-luvulla. Esimerkiksi Leonardo da Vinci (1452-1519), Caravaggio (1571-1610) ja Rembrandt (1606-1669) käyttivät chiaroscuroa ja kehittivät tekniikkaa edelleen. Öljyvärimaalausten lisäksi chiroscuroa käytettiin myös 1500-luvun italialaisissa ja saksalaisissa väripuupiirroksissa. Chiaroscuro-termiä käytti ensimmäisen kerran italialainen taidehistorioitsija Filippo Baldinucci (1625-1696) teoksessaan Vocabolario del Toscano (1681), mutta hän käytti termiä toisenlaisessa yhteydessä kuin mihin se on sittemmin vakiintunut, tarkastellessaan yksiväristen grisaille-maalausten valon ja varjon käyttöä.

Suomeksi voidaan puhua valohämymaalauksesta, jolla voidaan kuitenkin viitata useaan eri termiin: chiaroscuron ohella sfumatoon ja tenebrismiin.
Lisätiedot ital. chiaro = kirkas; oscuro = pimeä

Erikieliset vastineet

chiaroscuroenglanti (English)
claroscuroespanja (español)
clair-obscurranska (français)
klärobskyrruotsi (svenska)
ljusdunkel-måleriruotsi (svenska)
ljusdunkelmåleriruotsi (svenska)
контрастное сопоставлениеvenäjä (русский)
светотеньvenäjä (русский)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, TolvanenJ1967

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Taidehistoria:chiaroscuro. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:chiaroscuro.)