Taidehistoria:grisaille

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

grisaille

Vaakuna-aiheinen grisaillelasimaalaus lyijypuiteikkunassa. 124 × 61 × 1,5 cm. Tuntematon taiteilija, Westfalen 1699. Rijksmuseum, Amsterdam.
grisaille
Definition yksivärinen, tavallisimmin harmaan eri sävyillä tehty ja usein voimakkaan plastisen vaikutelman antava maalaus
Explanation Grisaillemaalaus perustuu yhden värin valöörien käyttöön. Grisailletekniikkaa voidaan käyttää paitsi varsinaisen teoksen maalaamiseen, myös pohjamaalauksena, tai taiteilija voi luonnostella ja tehdä aihetutkielmia grisailletekniikalla ennen varsinaisen teoksen maalaamista. Tekniikka on käytetty myös ikkunoiden lasimaalauksissa, emalitöissä ja posliinimaalauksessa.
Arkkitehtuurissa grisaillemaalauksia on käytetty etenkin jäljiteltäessä marmorin vaikutelmaa. Lisäksi grisailleilla on varsinkin klassistisessa 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuolen arkkitehtuurissa luotu interiöörin seinäpinnoille reliefikoristeiden vaikutelmaa.
Additional Information ransk. gris = harmaa > grisaille

Equivalents

grisailleenglanti
grisailleranska
grisaillemåleriruotsi
гризайльvenäjä
grisailleviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, ВласовВГ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.7.2021: Taidehistoria:grisaille. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:grisaille.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →