Taidehistoria:boulle-työ

  From Tieteen termipankki

  boulle-työ

  Ranskalainen toilettirasia (première partie), 1700–1715. Kilpikonnanluusta ja messingistä valmistetun boulle-marketerian aiheina ovat eläin- ja lintuhahmot sekä ihmisfiguurit. Lisäksi rasiassa on käytetty ruusupuuta ja terästä. 12,9 x 34,6 x 26 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
  boulle-työ
  boulle-marketeria
  Definition marketerian muoto, jota on käytetty huonekalujen upotuskoristelussa ja joka on saanut nimensä Ludvig XIV:n hovipuuseppä André-Charles Boullen (1642–1732) kehittämän tekniikan mukaan
  Explanation Boulle-työssä koristekuvio leikataan kahdesta päällekkäisestä, eri materiaalista olevasta ohuesta levynkappaleesta samalla kertaa, jolloin saadaan aina yksi taustakappale ja yksi kuviokappale kustakin materiaalista. Näin voidaan valmistaa esinepareja, jotka ovat koristeiltaan kontrastiset: ensimmäisessä on vaaleat koristeaiheet ja tumma tausta (première partie) ja toisessa (contrapartie) sävyt ovat päinvastaiset. André-Charles Boulle käytti töissään helmiäistä, kilpikonnanluuta, norsunluuta, messinkiä, tinaa ja hopeaa. Nopeasti kehittynyt tyyli oli uudelleen suosittu 1800-luvun jälkipuolella.

  Equivalents

  boulle workenglanti
  boullearbetenruotsi
  стиль бульvenäjä(ehdotettu)
  техника бульvenäjä(ehdotettu)

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.5.2023: Taidehistoria:boulle-työ. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:boulle-työ.)