Taidehistoria:boulle-työ

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

boulle-työ

Ranskalainen toilettirasia (première partie), 1700–1715. Kilpikonnanluusta ja messingistä valmistetun boulle-marketerian aiheina ovat eläin- ja lintuhahmot sekä ihmisfiguurit. Lisäksi rasiassa on käytetty ruusupuuta ja terästä. 12,9 x 34,6 x 26 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
boulle-työ
boulle-marketeria
Definition marketerian muoto, jota on käytetty huonekalujen upotuskoristelussa ja joka on saanut nimensä Ludvig XIV:n hovipuuseppä André-Charles Boullen (1642–1732) kehittämän tekniikan mukaan
Explanation Boulle-työssä koristekuvio leikataan kahdesta päällekkäisestä, eri materiaalista olevasta ohuesta levynkappaleesta samalla kertaa, jolloin saadaan aina yksi taustakappale ja yksi kuviokappale kustakin materiaalista. Näin voidaan valmistaa esinepareja, jotka ovat koristeiltaan kontrastiset: ensimmäisessä on vaaleat koristeaiheet ja tumma tausta (première partie) ja toisessa (contrapartie) sävyt ovat päinvastaiset. André-Charles Boulle käytti töissään helmiäistä, kilpikonnanluuta, norsunluuta, messinkiä, tinaa ja hopeaa. Nopeasti kehittynyt tyyli oli uudelleen suosittu 1800-luvun jälkipuolella.

Equivalents

boulle workenglanti
boullearbetenruotsi
техника бульvenäjä(,ehdotettu)
стиль бульvenäjä(,ehdotettu)

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2021: Taidehistoria:boulle-työ. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:boulle-työ.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →