Taidehistoria:art deco

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

art deco

art deco
Definition koriste- ja sisustustyyli, joka vaikutti visuaalisessa kulttuurissa noin 1910-1950 ja otti vaikutteita art nouveausta, funktionalismista ja kubismista
Explanation Art deco on lyhennys sanoista les arts décoratifs (koristetaiteet). Lyhennys otettiin käyttöön Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Tyylistä on käytetty myös muita nimityksiä. Pariisissa vuonna 1925 pidetyn taideteollisuusnäyttelyn Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriel Modernes seurauksena tyyliä on kutsuttu myös nimillä Style 1925, la Mode 1925 tai Paris 25. Art deco kiinnostui aikakauden symboleiksi nousseista kohteista kuten jazzista, pilvenpiirtäjistä, koneromantiikasta ja yksilöllisistä taidekäsityön tuotteista. Koriste-elementit perustuivat tyyliteltyihin ja geometrisoituihin luonnonmuotoihin. Tyylin keskeinen kansainvälinen esimerkki on Chrysler Building New Yorkissa (William Van Alen 1930). Suomessa Eduskuntatalo (Johan Sigfrid Sirén 1931) on keskeinen esimerkki art deco -sisustuksista.
Additional Information ransk. les arts décoratifs = koristetaiteet

Equivalents

art decoenglanti
art décoranska
art decoruotsi
ар-декоvenäjä

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, KallioR(et al)1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2021: Taidehistoria:art deco. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:art deco.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →