Taidehistoria:art deco

  From Tieteen termipankki

  art deco

  art deco
  Definition koriste- ja sisustustyyli, joka vaikutti visuaalisessa kulttuurissa noin 1910-1950 ja otti vaikutteita art nouveausta, funktionalismista ja kubismista
  Explanation Art deco on lyhennys sanoista les arts décoratifs (koristetaiteet). Lyhennys otettiin käyttöön Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Tyylistä on käytetty myös muita nimityksiä. Pariisissa vuonna 1925 pidetyn taideteollisuusnäyttelyn Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriel Modernes seurauksena tyyliä on kutsuttu myös nimillä Style 1925, la Mode 1925 tai Paris 25. Art deco kiinnostui aikakauden symboleiksi nousseista kohteista kuten jazzista, pilvenpiirtäjistä, koneromantiikasta ja yksilöllisistä taidekäsityön tuotteista. Koriste-elementit perustuivat tyyliteltyihin ja geometrisoituihin luonnonmuotoihin. Tyylin keskeinen kansainvälinen esimerkki on Chrysler Building New Yorkissa (William Van Alen 1930). Suomessa Eduskuntatalo (Johan Sigfrid Sirén 1931) on keskeinen esimerkki art deco -sisustuksista.
  Additional Information ransk. les arts décoratifs = koristetaiteet

  Equivalents

  art decoenglanti
  art décoranska
  art decoruotsi
  ар-декоvenäjä

  Sources

  Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, KallioR(et al)1993

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.5.2023: Taidehistoria:art deco. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:art deco.)