Taidehistoria:art nouveau

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

art nouveau | jugend

art nouveau
jugend
Definition 1800- ja 1900-lukujen vaihteen koristelu- ja arkkitehtuurityyli, joka pyrki irti historismista
Explanation Art nouveau tavoitteli kokonaan uudenlaista, historisoivista kertaustyyleistä irrottautunutta tyyliä. Sille ominaisia piirteitä ovat orgaanisten koristeaiheiden kuten kukkien ja lehtiaiheiden käyttö, naisfiguurit ja epäsymmetrisyys. Aikakauslehdet ja taiteilijayhdistykset vaikuttivat monissa maissa tyylisuunnan syntyyn ja suosioon. Tyylisuunta tunnetaan usealla eri nimityksellä ja se sai hiukan erilaisia, paikallis-kansallisia painotuksia eri maissa. Ranskankielinen l'art nouveau omaksuttiin käyttöön myös englanniksi, mutta sen rinnalla käytetään käsitettä Modern style, ja myös venäjäksi käsite tunnetaan modernina tyylinä. Saksalaisella kielialueella käytetään käsitettä Jugendstil, joka viittaa vuonna 1896 perustettuun Die Jugend (Nuoruus) -aikakauslehteen. Suomeksi tunnetaan sekä ranskalais- että saksalaisperäinen nimitys, mutta suomalaisesta kansallisromanttisesta 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tyylisuunnasta käytetään tavallisesti nimitystä jugend.
Additional Information

ransk. l'art nouveau = uusi taide; saks. Jugend = nuoruus

Ks. lisää Suomen arkkitehtuurin art nouveausta / jugendista esim. Wäre, Ritva 1991: Rakennettu suomalaisuus. Nationalismi viime vuosisadan vaihteen arkkitehtuurissa ja sitä koskevissa kirjoituksissa. Helsinki: Suomen Muinaismuistoyhdistys.

Equivalents

art nouveauenglanti
Modern styleenglanti
l'art nouveauranska
jugendruotsi
Jugendstilsaksa
ар-нувоvenäjä(käytetään lähinnä, kun tarkoitetaan ranskalaisen kielialueen 1800-1900-lukujen vaihteen taidetta)
югендстильvenäjä(käytetään lähinnä, kun tarkoitetaan saksalaisen kielialueen 1800-1900-lukujen vaihteen taidetta)
стиль модернvenäjä
juugendstiilviro

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, KallioR(et al)1993, TolvanenJ1967

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.6.2021: Taidehistoria:art nouveau. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:art nouveau.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →