Semiotiikka:interpretantti

From Tieteen termipankki

interpretantti | tulkinnos | tulkitsin

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
interpretantti (suositeltu)
tulkinnos
tulkitsin (vanhentunut)
Definition
 1. seuraus tai vaikutus (tulkinnos), joka aiheutuu merkin tunnistamisesta objektinsa merkiksi
 2. tulkitsijan dispositio reagoida merkkiin säännönmukaisella tavalla (tulkitsin)
Explanation
 • C.S. Peirce otti semiotiikassaan käyttöön termin interpretantti viittaamaan olioon, joka syntyy merkin tulkinnassa sen tulkinnaksi. Peircelle interpretantti ei ole mikä tahansa vaikutus, joka merkillä on tulkitsijaansa, vaan vain sellainen joka voi alkaa toimia saman objektin uutena merkkinä saaden siten uuden interpretantin. Tämä interpretanttien transformaatio uusiksi merkeiksi synnyttää merkkien tai interpretanttien ketjun, jossa käsitys alkuperäisen merkin objektista voi identifioitua tarkemmin ja tuoda ilmi täten uutta tietoa tästä objektista. Tämä interpretanttien ketju on periaatteessa loputon, mutta se voi myös päättyä lopulliseen interpretanttiin, uuteen, modifioituun tai vahvistettuun sisäistettyyn tapaan tulkita kyseisen merkin esiintymiä.
 • Charles Morris otti uuteen käyttöön Peircen termin interpertantti antaen sille uuden määritelmän, jonka ilmeisenä inspiraaationa oli Peircen idea lopullisesta interpretantista. Morrisille interpretantti ei siis ole tulkinnan lopputulos (tulkinnos) kuten Peircelle, vaan tapa (tulkitsin) joka antaa tulkintaprosessille säännönmukaisen muodon.
 • Equivalents

  interpretantenglanti

  Related Concepts

  Sources

  MorrisC1946, Peirce2001, Veivo&Huttunen1999

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.6.2022: Semiotiikka:interpretantti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:interpretantti.)


  Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →