Pohjois-Amerikan tutkimus:tipi

Tieteen termipankista

tipi

tipi
tiipii (vanhentunut)
Selite

Termi tulee lakotan kielen sanasta thípi, joka tarkoittaa sananmukaisesti ”he asuvat”, mutta sanalla tarkoitetaan kotia yleensä. Vaikka termi on lakotan kieltä, se on yleistynyt tarkoittamaan kaikilla tasankointiaaneilla käytössä ollutta telttatyyppiä. Sanan paino on ensimmäisen tavun i-kirjaimella, ja siksi kirjoitusmuoto tipi vastaa paremmin alkuperäistä sanaa kuin usein käytetty muoto tiipii.

Kaikki tasankokansat ovat käyttäneet kartiomaista tipi-telttaa. Vaeltavat nomadikansat asuivat tipeissä läpi vuoden, idän maanviljelijäkansat puolestaan käyttivät sitä vaeltaessaan biisonilaumojen perässä metsästyskautena. Tipin rungon muodostavat ohuet seipäät, joiden ympärille kiinnitetään varsinainen teltan kate. Kate valmistettiin alun perin jänteellä yhteen ommelluista aivoparkituista biisoninnahoista, myöhemmin biisoneiden vähennyttyä kate alettiin valmistaa kankaasta. Muista yleismaailmallisista kartion mallisista asumuksista juuri tipille ominaista ovat erityiset savulaput yläosan savuaukon molemmilla puolilla. Niitä voidaan liikutella tuulen mukaan siten, että teltan yläosaan saadaan aikaan hyvä veto savulle. Tipi on kehittynyt nimenomaan vaeltavaa elämää viettäneiden metsästäjä-keräilijöiden tarpeisiin. Se on rakenteeltaan yksinkertainen, ja se on helppo siirtää purilailla ja pystyttää uuteen paikkaan.

Ensimmäinen kuvaus tipi-teltoista on vuodelta 1598, jolloin espanjalaisen Juan de Oñetan retkikunta tapasi tasankointiaaneja eteläisillä tasangoilla. Kuvauksen mukaan muokatuista nahoista valmistetut teltat olivat väriltään kirkkaan punaisia ja valkoisia. Espanjalaiset ihailivat erityisesti muokattuja biisoninnahkoja, jotka säilyttivät pehmeytensä kastuttuaankin. Teltat olivat kellon muotoisia (=kartiomaisia), ja niiden huipussa olivat savuaukko ja savulaput. Teltat olivat niin suuria, että tavallisen kokoiseen telttaan mahtui helposti neljä vuodetta. Muuttaessaan leiriä naiset pakkasivat teltat koirien vetämille purilaille, jotka valmistettiin telttojen saloista. Myöhemmin hevosten yleistyttyä tasankokansojen parissa hevoset muuttivat tipit ja muut tarvikkeet.
Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

Erikieliset vastineet

tipienglanti (English)(suositeltu)
teepeeenglanti (English)(vältettävä)
tepeeenglanti (English)(vältettävä)

Käytetyt lähteet

Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:tipi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:tipi.)