Oikeustiede:yhteiskuntasopimus

  From Tieteen termipankki

  yhteiskuntasopimus

  yhteiskuntasopimus
  Definition eettinen tai oikeusteoreettinen oikeuden ja moraalin yhteiskuntafilosofinen perustelu, jonka mukaan luonnontilassa olevat ihmiset solmivat keskenään sopimuksen, jolla he perustavat valtion
  Explanation

  Alun perin termiä käytti Jean-Jacques Rousseau teoksessaan Yhteiskuntasopimuksesta vuodelta 1762. Rousseaun mukaan ihmiset voivat sekä säilyttää itsensä että vapautensa liittymällä yhteen yhteiskuntasopimuksella ja hylkäämällä vaateensa luonnonoikeudesta. Tämä johtuu siitä, että alistautuminen koko kansan yleistahdolle takaa sen, ettei yksilöiden tarvitse alistua toistensa tahdoille, sekä sen, että kaikki noudattavat tätä tahtoa, koska kaikki ovat yhdessä lain kirjoittajia. Yhteiskuntasopimuksen perusidean mukaista valtioihannetta kannattivat häntä ennen Thomas Hobbes, John Locke ja Hugo Grotius. 1900-luvulla yhteiskuntasopimusperinnettä on edustanut John Rawls.

  Kukaan yllä mainituista filosofeista ei kuitenkaan yrittänyt väittää, että yhteiskuntasopimus olisi reaalitodellisuudessa ilmenevä selitys valtioiden synnyille; pikemminkin kyseessä on filosofinen perustelu sille, miksi valtio ja oikeusjärjestys ovat olemassa. Hobbesin aikoihin siinä nähtiin geneettinen selitys eli syntyselitys vahvasti perimmäisenä todellisena mahdollisuutena ymmärtää yhteiskunnan ilmiöitä, ja yhteiskuntasopimus on kohtalaisen koherentti selitys sille, miksi ihmiset muodostaisivat valtion eivätkä eläisi anarkiassa.

  Oppi yhteiskuntasopimuksesta voidaan nähdä myös legitimointiperusteena valtiosäännön voimassaololle ja sille, että valtiosääntö ja oikeusjärjestys ovat pakkojärjestelmiä: niiden voimassapysymisestä voidaan viime kädessä huolehtia voimakeinoin vaikkei tätä valtiosääntöteksteissä sanota. Suomen perustuslain fasadisäännöksessä, PeL 2 §:ssä kirjoitetaan: "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." Sääntelyn taustalla voidaan nähdä sekä kansansuvereniteettiajattelu että oppi yhteiskuntasopimuksesta.

  Käytetyt lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteiskuntasopimus

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau
  Additional Information
  Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 22.9.2023: Oikeustiede:yhteiskuntasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yhteiskuntasopimus.)