Oikeustiede:verovalitus

    Tieteen termipankista

    verovalitus

    verovalitus
    Määritelmä muutoksenhakukeino, jossa muutoksenhakuviranomaisena on hallinto-oikeus tai korkein hallinto-oikeus
    Selite

    Verovalitusta koskeva menettely voidaan jakaa kahteen ryhmään sen mukaan, kohdistuuko vero-valitus oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen vai Verohallinnon antamaan ennakkoratkaisuun.

    Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Muutosta haetaan samalla tavalla sekä verotuksen oikaisulautakunnan antamaan päätökseen että sellaiseen oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen, jonka Verohallinto on ratkaissut. Valitusaika on 60 päivää. Jos muutoksenhakijana on verovelvollinen, valitusaika lasketaan siitä, kun verovelvollinen on saanut päätöksen tiedokseen. Veronsaajan muutoksenhakuaika lasketaan oikaisuvaatimukseen annetun päätöksen tekopäivästä. Valituskirjelmä on jätettävä toimivaltaiseen hallinto-oikeuteen määräajassa.

    Verohallinnon antamasta ennakkoratkaisusta haetaan muutosta valittamalla suoraan hallinto-oikeuteen. Ennakkoratkaisuun ei siis haeta muutosta oikaisuvaatimuksella. Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista (verovelvollinen, hakija) tai päätöksen tekemisestä (veronsaaja). Valituskirjelmä on jätettävä toimivaltaiseen hallinto-oikeuteen määräajassa.

    Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusaika on 60 päivää hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksisaamisesta. Ennakkoratkaisua koskevissa asioissa valitusaika on kuitenkin 30 päivää. Valituskirjelmä, joka sisältää valituksen ja valituslupahakemuksen, on toimitettava valitusajan kuluessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

    Korkeimman hallinto-oikeuden on myönnettävä valituslupa, jos 1) lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi (prejudikaattiperuste), tai 2) asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi tai 3) valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy.

    Edellä selostetusta poiketen keskusverolautakunnan antamaan ennakkoratkaisuun haetaan muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Valittaminen ei edellytä valituslupaa.

    Niissä Verohallinnon tehtäväalaan kuuluvissa verolajeissa, joissa ensiasteen muutoksenhaku tapahtuu oikaisuvaatimuksena verotuksen oikaisulautakunnalle, oikaisuvaatimukseen annetusta verotuksen oikaisulautakunnan päätöksestä on mahdollista hakea muutosta ennakkopäätösvalituksella suoraan korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Ennakkopäätösvalitusta koskevan luvan myöntäminen edellyttää sitä, että korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan prejudikaattiperusteella. Lisäksi edellytetään sitä, että oikeudenkäynnin toisena osapuolena oleva (verovelvollinen tai Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö) antaa kirjallisen suostumuksensa asian käsittelyyn ennakkopäätösvalitusta koskevassa menettelyssä.

    Ennakkopäätösvalitusta koskeva valituskirjelmä on toimitettava 60 päivän kuluessa oikaisuvaatimukseen annetun päätöksen tiedoksisaannista (verovelvollinen) tai tekemisestä (veronsaaja) Verohallintoon. Jos oikeudenkäynnin osapuoli antaa suostumuksensa, Verohallinto siirtää asian korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Jos osapuoli ei anna suostumusta tai korkein hallinto-oikeus ei anna valituslupaa, valitus käsitellään asianomaisessa hallinto-oikeudessa normaalina valituksena.

    Käytetyt lähteet: laki verotusmenettelystä 66–71g §, laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä 64–68 §, hallintolainkäyttölaki, laki Verohallinnosta 3 luku
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Timo Räbinä

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Myrsky&Räbinä2015

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Oikeustiede:verovalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:verovalitus.)