Oikeustiede:verotarkastus

    Tieteen termipankista

    verotarkastus

    verotarkastus
    Määritelmä verotarkastus on yksi verovalvonnan keino ja siinä selvitetään, ovatko yritykset ja muut kirjanpito- tai muistiinpanovelvolliset täyttäneet verotukseen liittyvät velvollisuutensa oikein
    Selite

    Verotarkastuksessa tutkitaan kirjanpito- ja muuta alkuperäisaineistoa hyödyntäen, vastaavatko yritystoiminnasta annetut veroilmoitukset yrityksen todellista toimintaa sekä sitä, ovatko yrityksen kirjanpito ja kirjanpidossa tehdyt ratkaisut verotuksellisesti oikeita. Yleensä verotarkastus kohdistuu kirjanpito- tai muistiinpanovelvollisiin, mutta verotarkastus voidaan suorittaa myös yksityishenkilön verotuksessa. Tällöin kysymys voi olla esimerkiksi vertailutietoihin perustuvasta ulkomailta saatujen tulojen ilmoittamisen valvonnasta.

    Verotarkastuksessa on kysymys verovelvollisen ilmoittamisvelvollisuuden valvontaan kohdistuvasta hallintotoimesta, jossa viranomainen varmistaa tarkastamalla, että verovelvollinen on ilmoittanut oikeat ja riittävät tiedot verotuksen perusteeksi. Verotarkastuksessa selvitetään verotukseen vaikuttavia tosiasioita, ja verotarkastuskertomus on kuvaus selvitetyistä tosiasioista. Verotarkastus on siis osa verotuspäätöstä edeltävää asian selvittämistä.

    Verovelvollisen näkökulmasta verotarkastuksessa on kysymys hänen velvollisuudestaan esittää hänen hallussaan oleva aineisto tarkastettavaksi (verovelvollisen esittämisvelvollisuus). Esittämisvelvollisuus on osa ilmoittamisvelvollisuutta vastaavalla tavalla kuin velvollisuus antaa veroilmoitus tai antaa kehotuksesta veroilmoitusta täydentäviä lisätietoja tai esittää yksittäinen tosite. Verotarkastukseen liittyvää esittämisvelvollisuutta voidaan luonnehtia ilmoittamisvelvollisuuden laajimmaksi velvollisuudeksi.

    Verotarkastus on toimena hallintotoimi ja julkisen vallan käyttöä. Verotarkastuksessa, kuten muissakin verotustehtävissä, tulevat sovellettavaksi kaikki hyvän hallinnon perusteet. Verohallinto on antanut Hyvää verotarkastustapaa koskevan ohjeen, jossa kuvataan hyvä verotarkastusmenettely tarkastuksen kulun mukaisessa järjestyksessä.

    Eri verolakien verotarkastusta koskevien säännösten mukaan verovelvollisen on Verohallinnon kehotuksesta verovuoden aikana tai myöhemmin esitettävä Suomessa tarkastettavaksi kirjanpitonsa, muistiinpanonsa samoin kuin kaikki se elinkeinotoimintaan tai muuhun tulonhankkimistoimintaan liittyvä sekä muu aineisto ja omaisuus, joka saattaa olla tarpeen hänen verotuksessaan tai hänen verotustaan koskevaa muutoksenhakua käsiteltäessä. Suoritetusta verotarkastuksesta on laadittava verotarkastuskertomus, jos erityisistä syistä ei muuta johdu.

    Verotarkastus voidaan suorittaa verovuoden aikana tai myöhemminkin. Verotarkastus voidaan siis suorittaa myös reaaliaikaisena. Yleensä tarkastuksesta ilmoitetaan etukäteen, mutta tarkastus voi tapahtua myös ennalta ilmoittamatta, kun siihen on erityistä syytä. Verotarkastus voi liittyä myös muutoksenhakuprosessiin. Verotarkastus suoritetaan yleensä niin sanottuna integroituna tarkastuksena, joka käsittää kaikki verolajit: välittömän verotuksen, välillisen verotuksen ja ennakkoperinnän. Tarkastus voidaan suorittaa joko kokonaistarkastuksena, osittaistarkastuksena tai muutoin rajattuna tarkastuksena. Verotarkastus voidaan suorittaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Yhteistyöviranomaisia ovat muun muassa poliisi, Tulli ja työsuojeluviranomaiset.

    Verotarkastuksessa ei tehdä verotuspäätöksiä, eikä siihen liity verovelvolliseen kohdistuvia välittömiä oikeusvaikutuksia. Sen jälkeen, kun verotarkastuskertomus on valmistunut, verovelvolliselle varataan tilaisuus tulla kuulluksi ennen verotuspäätösten tekemistä. Verovelvollista kuullaan aina, jos verotarkastuskertomuksessa esitetään toimenpiteitä. Verotarkastaja tekee verovelvollisen antaman vastineen perusteella tarvittavat muutokset verotarkastuskertomukseen.

    Verovelvollisen verotarkastuskertomusta koskevan kuulemisen jälkeen Verohallinto tekee verotarkastuskertomuksessa esitettyjen ja muuten tietoon tulleiden seikkojen perusteella päätöksen verotuksen oikaisusta, veron määräämisestä tai palautettavasta verosta. Verolle määrätään myös viivästysseuraamukset ja mahdollinen veronkorotus. Tähän päätökseen verovelvollinen voi hakea muutosta.

    Käytetyt lähteet: laki verotusmenettelystä 14 § ja laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä 24 §
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Timo Räbinä

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Myrsky&Räbinä2015, Verohallinto2017

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:verotarkastus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:verotarkastus.)