Oikeustiede:vastavalitus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vastavalitus | vastamuutoksenhaku | liittymismuutoksenhaku | liittymisvalitus

vastavalitus
vastamuutoksenhaku
liittymismuutoksenhaku
liittymisvalitus
Definition asianosaisen oikeus hakea muutosta alioikeuden ratkaisuun varsinaisen muutoksenhakuajan jälkeen, jos hänen vastapuolensa on hakenut siihen muutosta
Explanation

Käräjäoikeudessa oikeudenkäynnin osin hävinneen asianosaisen tulee ilmoittaa tyytymättömyyttä tuomioon seitsemän päivän kuluessa ja valittaa tuomiosta 30 päivässä. Jos hänen vastapuolensa (valittaja) valittaa tuomiosta, asianosainen saa 14 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä tehdä asiassa vastavalituksen (vastavalittaja).

Vastavalitus on siten liitännäinen (ensi)valituksesta, että jos valittaja ei aja valitustaan perille tai peruuttaa sen, myöskään vastavalitusta ei tutkita. Ainoastaan siinä tapauksessa, että pääkäsittely hovioikeudessa on jo aloitettu, vastavalitus ei raukea.

Vastavalitus tuli Suomessa mahdolliseksi vuoden 2003 lakimuutoksella. Vastavalituksen etuna on pidetty sen muutoksenhakuja vähentävää vaikutusta tapauksissa, joissa kummallakaan osapuolella ei ole muutoksenhakuun välttämätöntä tarvetta: tarkoituksena on siis välttää valituksia, joita tehdään "varmuuden vuoksi" siltä varalta, että vastapuoli valittaa. Vastavalitus voi myös edistää oikeudenmukaisen ja materiaalista totuutta vastaavan ratkaisun saavuttamista, sillä sen ansiosta muutoksenhakutuomioistuin ei ole sidottu yksin valittajan vaatimuksiin, vaan voi ottaa huomioon molempien asianosaisten vaatimukset.
Additional Information
Kirjoittajat: Johanna Niemi ja Veera Löthman

Related Concepts

Sources

JokelaA2010, FrändeD&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:vastavalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastavalitus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →