Oikeustiede:vastavalitus

    Tieteen termipankista

    vastavalitus | vastamuutoksenhaku | liittymisvalitus | liittymismuutoksenhaku

    vastavalitus
    vastamuutoksenhaku
    liittymisvalitus
    liittymismuutoksenhaku
    Määritelmä asianosaisen oikeus hakea muutosta alioikeuden ratkaisuun varsinaisen muutoksenhakuajan jälkeen, jos hänen vastapuolensa on hakenut siihen muutosta
    Selite

    Käräjäoikeudessa oikeudenkäynnin osin hävinneen asianosaisen tulee ilmoittaa tyytymättömyyttä tuomioon seitsemän päivän kuluessa ja valittaa tuomiosta 30 päivässä. Jos hänen vastapuolensa (valittaja) valittaa tuomiosta, asianosainen saa 14 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä tehdä asiassa vastavalituksen (vastavalittaja).

    Vastavalitus on siten liitännäinen (ensi)valituksesta, että jos valittaja ei aja valitustaan perille tai peruuttaa sen, myöskään vastavalitusta ei tutkita. Ainoastaan siinä tapauksessa, että pääkäsittely hovioikeudessa on jo aloitettu, vastavalitus ei raukea.

    Vastavalitus tuli Suomessa mahdolliseksi vuoden 2003 lakimuutoksella. Vastavalituksen etuna on pidetty sen muutoksenhakuja vähentävää vaikutusta tapauksissa, joissa kummallakaan osapuolella ei ole muutoksenhakuun välttämätöntä tarvetta: tarkoituksena on siis välttää valituksia, joita tehdään "varmuuden vuoksi" siltä varalta, että vastapuoli valittaa. Vastavalitus voi myös edistää oikeudenmukaisen ja materiaalista totuutta vastaavan ratkaisun saavuttamista, sillä sen ansiosta muutoksenhakutuomioistuin ei ole sidottu yksin valittajan vaatimuksiin, vaan voi ottaa huomioon molempien asianosaisten vaatimukset.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Johanna Niemi ja Veera Löthman

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    JokelaA2010, FrändeD&al2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:vastavalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastavalitus.)