Oikeustiede:työsopimuksen purkaminen

    Tieteen termipankista

    työsopimuksen purkaminen

    työsopimuksen purkaminen
    Määritelmä menettely, jossa jompikumpi työsopimuksen osapuoli päättää työsuhteen heti
    Selite

    Purkaminen eroaa irtisanomisesta niin, että työsopimus ei ole työsuhteen päättämisen jälkeen enää voimassa vaan työsuhde päättyy sillä hetkellä, kun purkuilmoitus annetaan.

    Purkuperusteet on säädetty työsopimuslaissa. Työnantaja voi purkaa työsopimuksen vain erittäin painavasta syystä; työntekijä on rikkonut tai laiminlyönyt työsopimuksesta tai laista johtuvia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Työntekijä saa purkaa työsopimuksen, jos työnantaja on vuorostaan rikkonut tai laiminlyönyt työsopimuksesta tai laista johtuvia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työntekijältä voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa.

    Purettaessa työsopimus osapuolet vapautuvat välittömästi työsuhteen asettamista velvoitteista. Mikäli työnantajan suorittama työsopimuksen purkaminen katsotaan lainvastaiseksi, on työntekijällä oikeus saada korvaus laittomasta purusta työsopimuslain 12 luvun 2 §:n perusteella.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Seppo Koskinen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Oikeustiede:työsopimuksen purkaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työsopimuksen purkaminen.)